Valentin Inzko
0

Lideri mogu povećati broj radnih mjesta uprkos krizi

Sarajevo-x.com
Političku krizu u Bosni i Hercegovini prati gubitak desetina hiljada radnih mjesta, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji održanoj danas u Sarajevu.

HR/EUSR Inzko je izjavio da je ekonomska kriza dostigla tačku kada “politički establišment nema druge opcije nego da se usredotoči na ekonomiju. Poenta je u sljedećem: treba nam više investicija, više radnih mjesta, trebamo smanjiti nivo siromaštva i podići životni standard. Sve ostalo je samo skretanje pažnje na druge stvari”.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da je plan za poboljšanje materijalne situacije građana Bosne i Hercegovine već pripremljen i da su ga vladajuće stranke prihvatile. “Ne postoji politički spor – koraci koje je potrebno poduzeti jasno su naznačeni u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu”.

Od inicijativa koje Bosna i Hercegovina mora da pokrene kao dio plana evropske integracije, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naveo je donošenje Zakona o obligacijama na nivou BiH i modernizaciju sistema bankarske supervizije.

“Ova dva koraka – oko čije implementacije su se glavne stranke složile – predstavljaju ključne elemente u pripremanju Bosne i Hercegovina za puno učešće u slobodnom kretanju robe, usluga, radne snage i kapitala, što su principi na kojima počiva članstvo u EU”, rekao je on.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da su, uprkos političkoj krizi do koje je došlo u nekoliko posljednjih godina, ostvareni značajni pomaci u unapređenju poslovnog okruženja u BiH.

“Činjenica je da Bosna i Hercegovina ima potencijal da bude jedna od najkonkurentnijih ekonomija u Jugoistočnoj Evropi – a to će se dogoditi kada se usredotočimo na korake koji su već dogovoreni i koji imaju za cilj da vrate ljude na posao”, rekao je on.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je zaključio izlaganje navodeći da se “stvaran i brz napredak može postići u rješavanju socijalnih i ekonomskih izazova i implementaciji plana integracije u EU. S obzirom na hroničnu neimaštinu stotina hiljada građana ove zemlje, ovaj napredak se mora učiniti što je prije moguće”.

Ovu konferenciju, koja se održava danas i sutra, organizirali su Bečki ekonomski forum i Vijeće ministara BiH u koordinaciji sa Agencijom za promociju stranih investicija BiH.