Tihić-Čović-Dodik
0

Lideri 3 stranke potpisali zajedničku izjavu

FENA
Lideri triju stranaka u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik potpisali su zajedničku izjavu nakon petog sastanka održanog danas u Sarajevu u okviru prudskog procesa započetog novembra prošle godine.

Na pres-konferenciji održanoj nakon susreta, Tihić, Čović i Dodik prenijeli su da u njihovoj zajedničkoj izjavi stoji pozitivna ocjena dosadašnjih rezultata prudskog procesa, pri čemu oni misle na usvajanje budžeta institucija BiH, dogovor o kreditu za podršku održivom povratku prognanika i raseljenih lica, izradu programa povratka te na započete aktivnosti na pripremama za popis stanovništva u BiH i zakona o državnoj imovini.

Zajedničkom izjavom trojica stranačkih lidera su također naglasili da smatraju izuzetno važnim dogovor na temelju kojeg je usvojen Amandman na Ustav BiH kojim se Distrikt Brčko inkorporira u ustavni sistem BiH.

  • Posebno iskazujemo zadovoljstvo što je naš dogovor, odnosno prijedlog, dobio pdoršku većine parlamentarnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nadamo se da će se ovakva praksa nastaviti i u daljnjoj realizaciji prudskog procesa, naglasili su zajedničkom izjavom Tihić, Čović i Dodik.

Trojica stranačkih lidera danas su dogovorili i da poslanički klubovi njihovih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno s drugim političkim strankama, pokrenu inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH prema sadržaju i principima definiranim prudskim procesom.

U skladu s dogovorom o kreditnom zaduženju za pomoć povratku prognanih i raseljenih lica, predsjednici SDA, HDZ-a i SNSD-a predlažu da se dio sredstava neobaveznih rezervi Centralne banke BiH angažira kao podrška održivom povratku (poljoprivreda i dr.) i plasira preko entitetskih razvojnih banaka, naglašeno je također u zajedničkoj izjavi.

  • Uvjereni da politički dijalog i kompromis nemaju alternative, predsjednici triju stranaka suglasni su o potrebi nastavka prudskog procesa i rješavanja preostalih i drugih pitanja, zaključeno je.

Naredni sastanak prudske trojke planiran je za kraj marta u Mostaru, kada će se, po riječima Dragana Čovića, on, Tihić i Dodik sresti prilikom otvaranja sajma privrede.

Trojica lidera nisu danas govorili o dnevnom redu tog mostarskog susreta.

Razgovori trojice stranačkih lidera započeli su 8. novembra prošle godine u Prudu. Potom su uslijedili sastanci u Sarajevu, Banja Luci, opet u Mostaru i danas u Sarajevu.