Lajčak se susreo s Tihićem
0

Lider SDA prezentirao stav stranke o formiranju vlasti na nivou BiH

FENA
Miroslav Lajčak i Sulejman Tihić
Miroslav Lajčak i Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić susreo se danas u Sarajevu, u zgradi Delegacije EU, sa Miroslavom Lajčakom, Izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju pri zajedničkoj službi vanjskih poslova Evropske unije (EU) koji boravi u dvodnevnoj posjeti u BiH.

Tihić je novinarima nakon sastanka kazao da su, između ostalog, razgovarali o formiranju vlasti na državnom nivou BiH, o odluci o referendumu koji je usvojila NSRS-a, kao i o skorom imenovanju specijalnog predstavnika EU za BiH.

Predsjednik SDA iznio je prijedlog svoje stranke o formiranju Vijeća ministara BiH koji je već ranije iznio i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku

"Stav SDA je da bi Vijeće ministara trebalo formirati od parlamentarne većine u dva entiteta plus dva HDZ-a ili pak samo od parlamentarne većine dva entiteta", pojasnio je Tihić

Dodao je da bi to značilo da pet mjesta u Vijeću ministara pripadne strankama iz RS (SNSD i SDS) i dva mjesta tj. predsjedavajućeg Vijeća ministara i jedno hrvatsko ministarsko mjesto predstavnicima dva HDZ-a.

Ostalih pet mjesta pripalo bi strankama potpisnicama platforme (SDA, SDP, NS Radom za boljitak i HSP-u).

"Dakle, potpisnicima platforme pripala bi tri bošnjačka mjesta, jedno hrvatsko mjesto i jedno mjesto iz reda ostalih", objasnio je Tihić, navodeći da bi tako formirano Vijeće ministara bilo funkcionalno, jer u državnom parlamentu stranke iz RS-a imaju 13 poslanika, dva HZD-a imaju četiri poslanika, dok 18 poslanika imaju stranke potpisnice platforme.

Tihić smatra da bi ovakva podjela mjesta u Vijeću ministara natjerala na razgovore i konkretnije dogovore, naglašavajući da u tom slučaju ne bi bilo preglasavanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Lajčak je trenutno na sastanku sa predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem.