Vijeće ministara BiH
0

Lične karte se mogu preuzimati i poštom

SRNA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH s ciljem unapređenja zaštite ličnih podataka, poboljšanja sistema sigurnosti u vezi s izdavanjem lične karte i primjene propisa u vezi s elektronskim potpisom.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti taksativno propisano u kojim slučajevima se može tražiti kopija lične karte i definisana mogućnost upotrebe lične karte s kvalifikovanom potvrdom za obavljanje elektronskih usluga.

Radi pojednostavljenja procedure za građane, uvodi se mogućnost preuzimanja lične karte poštanskim putem, o čemu odlučuje državljanin BiH prilikom podnošenja zahtjeva. 

Izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti propisano je da se neke od potvrda mogu dobiti i elektronskim putem na osnovu zahtjeva stranke. 

Ove izmjene i dopune Zakona trebalo bi da budu razmatrane u parlamentu BiH, nakon što parlamentarci usvoje zakon o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH koji je, na privremenoj osnovi, proglasio visoki predstavnik u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, prema kojem će podacima koji su označeni kao vrlo tajni, tajni, povjerljivi i interni biti obezbijeđena ista zaštita kao nacionalnim podacima odgovarajućeg stepena tajnosti.

Države potpisnice neće se pozivati na ovaj sporazum da bi dobile tajne podatke treće države, niti se ovaj sporazum odnosi na razmjenu obavještajnih podataka.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sigurnonog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije kojim će biti obezbijeđena zaštita tajnih podataka koji se razmjenjuju ili nastaju u procesu saradnje Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.