BiH
177

Libijci na liječenju u BiH deportovani zbog izazivanja incidenata

Klix.ba
Državljani Libije u Imigracionom centru
Državljani Libije u Imigracionom centru
Pet državljana Libije, koji su sredinom prošlog mjeseca doputovali na liječenje i rehabilitaciju u banjskom lječilištu Reumal u Fojnici, danas su odlukom Službe za poslove sa strancima deportovani u matičnu zemlju.

Riječ je o libijskim ranjenicima koji su u noći sa ponedjeljka na utorak učestvovali u tuči gdje je jedan državljanin Bosne i Hercegovine zadobio lakše povrede. U provedenom postupku inspektori za strance došli su do saznanja da su deportovane osobe i u ranijem periodu u fojničkim ugostiteljskim objektima stvarali probleme i pravili incidente.

Zbog remećenja javnog reda i mira platili su novčane kazne po prekršajnim nalozima koje im je izdala fojnička policija te su odmah stavljeni pod nadzor Službe za poslove sa strancima smještanjem u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Služba je ovoj grupi libijskih državljana zbog nepoštivanja javnog poretka Bosne i Hercegovine poništila vize i izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ponovnog ulaska u naredne tri godine.

Podsjećamo da su slični problemi evidentirani i u maju prošle godine kada je grupa libijskih ranjenika boravila na rehabilitaciji u sarajevskoj banji Terme. Tada je ukazano na mogućnost otkazivanja gostoprimstva u BiH, odnosno poništenja viza i protjerivanja iz naše zemlje ukoliko se slični incidenti ponove.

Svi strani državljani koji borave u Bosni i Hercegovini dužni su poštovati njen pravni poredak svjesni činjenice da neće biti tolerisan, već sankcionisan bilo koji vid nepoštivanja Ustava i zakona naše zemlje.