ACIPS
0

Liberalizacija viza pitanje javnog interesa za BiH

FENA
Politički savjet ACIPS-a traži od Vijeća ministara BiH hitno sazivanje tematske sjednice o ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, jer, uz Albaniju, ostajemo jedina zemlja regiona kojoj bezvizni režim neće biti odobren.

Od četiri bloka Mape puta za liberalizaciju viznog režima, najproblematičniji je blok tri koji se tiče javnog reda i sigurnosti, u kojem BiH jako zaostaje, polazalo je istraživanje ACIPS-a.

Konkretno, to se odnosi na borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije i policijska suradnja.

"Upravo Vijeće ministra BiH mora donijeti 'političke odluke' vezane za ovaj blok, kako bi interresorna radna grupa za pregovore o liberalizaciji mogla nastaviti svoj rad i predložiti rješenja", navedeno je u rezimeu Izvještaja o ispunjavanju zahtjeva Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH od aprila 2009.

Politički savjet ACIPS-a zato traži da Vijeće ministara BiH da u narednih deset dana donese odluke za ubrzavanje procesa liberalizacije.

To se, kako navode u saopćenju, konkretno odnosi na nužne mjere - kompletnu uspostavu svih sedam policijskih struktura na državnom nivou predviđenih zakonima o policijskoj reformi, uspostavu međuinstitucionalnih aranžmana za borbu protiv korupcije, kroz uspostavu nacionalne antikorupcijske strategije, koja podrazumjeva i uspostavu antikorupcijskog tijela na državnom nivou, zatim konkretne planove i rokove za jačanje operativnih kapaciteta svih policijskih agencija, posebno kad je riječ o sistematskoj interagencijskoj saradnji i razmijeni informacija, bez čega se ne može voditi efektivna borba protiv organizovanog kriminala.

"Pitanje zadovoljavanja kriterija Mape puta i dalje ostaje predmet političkih manipulacija i zloupotreba. Nedostatak komunikacije, koordinacije i jasne podjele nadležnosti se ponovo jasno uočavaju kao rezultat kombinovanog djelovanja licemjernih nacionalističkih politika i nesposobnih i stranački navođenih državnih rukovodilaca. Uz ovakav pravni i institucionalni državnog okvir i postojeći odnos političkih snaga, Bosna i Hercegovina jeste i ostaće izolirana crna rupa na Balkanu", navodi se u saopćenju.

ACIPS ističe da liberalizacija viza mora postati pitanje javnog bosanskohercegovačkog interesa svih njenih građana i građanki, a nikako predmet primitivnog političkog potkusuravanja naših tzv. vođa.