BiH
0

Levha u Bakr-babinoj džamiji će biti duga 40 metara

Piše: N. Jamaković
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Sastavni dio enterijera Bakr-babine džamije u Sarajevu činit će jedna od najvećih levhi klesanih u kamenu u svijetu, kaže za Sarajevo-x.com ugledni arhitekta Mufid Garibija koji je radio projekt za izgradnju ove džamije.

"Levha će biti klesana u kamenu, u reljefu, i po tome će biti jedinstvena u cijeloj regiji. Bit će duga 40 metara i široka 60 cm te će stajati na sva četiri zida u unutrašnjosti džamije. To će je činiti jednom od najdužih levhi ove vrste u svijetu. Sve je ručni rad", kaže Garibija.

Na levhi će, prema preporuci rahmetli hadži-hafiza Halida ef. Hadžimulića biti ispisana tri ajeta iz sure Nur (Svjetlost).

"Na osnovu ta tri ajeta i te levhe uradio sam koncept idejnog rješenja enterijera džamije. Ajete je ispisao naš referentni kaligraf Hazim Numanagić, a radnici firme 'Taš kamen' ih uklesavaju u kamen. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je pitao postoji li mogućnost da se levha radi tu, uz džamiju. Ispunili smo mu želju i sad je to velika atrakcija za turiste", kaže naš sagovornik.

Gradnja Bakr-babine džamije počela je u septembru prošle godine, a svi radovi bi trebali biti završeni do početka ramazana, odnosno do 1. avgusta. Delegacija Grada Burse, koji je investitor, posjetit će gradilište 25. juna kako bi se i sami uvjerili u kvalitet radova.