BiH
61

"Let's Do It" tim u akciji "Milion sadnica za jedan dan"

Klix.ba
"Let’s Do It - milion sadnica za jedan dan" je naziv velike volonterske akcije sadnje drveća u Bosni i Hercegovini.

Ova akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima... Ekipa "Let's Do It" planira sprovesti sinhronizovanu akciju u jednom danu i početi u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 24. oktobra 2013. godine, u 10 sati.

Akciju organizuje Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana "Mozaik prijateljstva“ iz Banje Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih) te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

UG "Ruke" i UG "Mozaik prijateljstva" su u posljednjih godinu dana organizovali dvije velike akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazovom "Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan".

"Ideja za akciju 'Let's Do It – milion sadnica za 1 dan' je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u šume se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, one nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, a velike površine šuma su minirane (više od 100.000 hektara). Također, nedovoljno se ulaže u protivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete", saopćili su organizatori akcije.

Ciljevi akcije su:

  • Zasaditi 1.000.000 sadnica drveća;
  • Osigurati učešće najmanje 20.000 volontera;
  • Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka edukaciji građana kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.