Svjedočenje u slučaju Dronjak
0

Leševi u plastificiranim vrećama

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na suđenju za zločine počinjene na području Drvara, svjedok Tužilaštva BiH tvrdi da je 50 dana bio zatočen u Osnovnoj školi “Slavko Rodić”, odakle ga je, prema njegovom iskazu, pustio optuženi Ratko Dronjak, javlja BIRN - Justice Report.

Emir Lasić, nekadašnji pripadnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), kazao je da ga je s još dvojicom pripadnika JNA bošnjačke nacionalnosti vojna policija Vojske Republike Srpske (VRS) početkom juna 1992. godine iz kasarne “Mali logor” u Banjoj Luci dovezla u školu u Drvaru.

“Nakon nekoliko dana mog boravka u toj školi, pozvao me je Dronjak i kazao mi: ‘Ako mi brzo ispričaš koga si naoružavao, odmah ćeš izaći odavde’. Odgovorio sam mu da nisam nikoga naoružavao, nakon čega me je udario šakom u predjelu nosa i izazvao mi krvarenje”, prisjetio se svjedok.

Lasić tvrdi da je u toj školi bio od 3. juna do 24. jula 1992., kada ga je, kako je ispričao, pustio optuženi Dronjak i dao mu dokumet koji je “predstavljao dozvolu za kretanje”.

Državno tužilaštvo tereti Ratka Dronjka, nekadašnjeg komandanta, odnosno upravnika zatvora u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica” u Drvaru, za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u periodu između 1992. i 1995. godine.

Lasić je kazao da je u zatvor formiran u školi u Drvaru, nekoliko dana poslije njegovog dolaska, dovedeno “sedam do osam zarobljenih muslimana” iz Kulen-Vakufa.

“Jednu ili dvije noći čuli su se jauci i krici koji su dolazili iz jedne od svlačionica. Nakon toga sam jednog jutra vidio da pripadnici vojne policije iz škole iznose leševe u plastificiranim kesama i utovoraju ih u vojni kombi, te odvoze u nepoznatom pravcu. Zaključio sam da su ubijeni oni zarobljeni Bošnjaci iz Kulen-Vakufa”, kazao je Lasić.

Ovaj svjedok je kazao da je odvođen i na kopanje na lokalitetu Kamenice.

“Na to kopanje odvodili su nas vojni policijaci, kojima je nadređeni bio Dronjak. Znam da je jedan vojni policajac imao nadimak Šaula. U neposrednoj blizini rupa koje smo kopali bili su složeni betonski stubovi i shvatio sam da će to biti ograda i da se nešto sprema”, rekao je Lasić.

Dragan Rodić zvani “Šaula”, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, prvobitno je bio optužen s Dronjkom, ali je nakon priznanja krivnje osuđen na osam godina zatvora.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. januar 2011. godine, kada Tužilaštvo planira saslušati dva svjedoka.