BiH
0

Ler: Opasnost od epidemije i dalje postoji, ali je najkritičniji period prošao

Piše: M. N.
Masovne pojave crijevnih zaraznih bolesti nema i krizni period za epidemiju je prošao, rečeno je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Situacija je, ističu, pod kontrolom.

"Provode se sve mjere da stanje ostane takvo. Danas smo prvi put napravili procjenu koliko je ugroženih domaćinstava poplavama, tj. o mogućim problemima. Ugroženo je između 18.000 i 20.000 domaćinstava. Bitno je istaći da zdravstveni sistem FBiH sve vrijeme funkcionira i svi pacijenti iz Doboja i Modriče su zbrinuti", rekao je federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

Svi pacijenti koji su zatražili ljekarsku pomoć dobili su je, a u KS ima 100 pacijenata iz drugih kantona koji su na dijalizi. Do sada su od posljedica poplava, koje se tiču zdravlja, preminule tri osobe.

"Imamo centralne punktove putem kojih dostavljamo medicinske materijale i lijekove. Svaka tableta se bilježi, tako da se zna šta dolazi kao i šta je potrebno tako da se to dostavlja. Prije dva dana isporučili smo lijekove Posavskom kantonu putem helikoptera", dodao je Mesihović.

Utvrđeno je da je na području FBiH u poplavama stradalo devet ambulantnih objekata, Dom zdravlja Maglaj koji je već dijelom u funkciji te Dom zdravlja u Domaljevcu.

"Opasnost od epidemije i dalje postoji, ali je najkritičniji period prošao. Poduzimamo sve mjere da do nje ne dođe. Radimo na rješavanju problema s pojavom insekata, a može se očekivati i pojava glodara, ali radit ćemo dezinfekciju i deratizaciju. Možemo reći da je epidemiološka situacija stabilna", rekao je Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Na internet stranici Zavoda redovno se postavljaju preporuke kako postupati u poplavnim područjima. Prvo se ističe da građani moraju oprezno postupati s dezinfekcionim sredstvima te kako postupati s hranom u kolektivnim smještajima. Također tu su i preporuke za majke koje doje djecu i djecu do jedne godine koja se ne doje.

Oni koji se vraćaju u svoje domove a koji su bili poplavljeni trebaju uraditi sljedeće:

  • započeti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada, uginulih životinja-kontaktirati komunalnu, veterinarsku inspekciju)

  • nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine

  • završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme

  • unutarnje zidove premazati algicidima.