BiH
0

Lelek: Sukob sa svjedokinjom

BIRN/Sarajevo-x.com
Nakon što je u pratnji službenika Sudske policije napustio sudnicu, Željku Leleku se u holu Suda BiH obratila Bakira Hasečić, jedna od svjedokinja Tužilaštva, na što joj je on odgovorio uvredljivim riječima.

Lelek je i u toku samog suđenja u više navrata pokušao diskreditovati Bakiru Hasečić, koja je svjedočila protiv njega tvrdeći da ga je vidjela 1992. godine na tenku u Višegradu. Hasečić je inače na čelu Udruženja “Žene žrtve rata”, koje okuplja žene žrtve silovanja, a neke od njegovih članica su svjedočile protiv Leleka.

Na samom početku ročišta 3. decembra, Lelek se obratio Sudskom vijeću tvrdeći da Bakira Hasečić putem medija vrši pritisak na svjedoke Odbrane, zbog čega su neki odbili da se pojave u sudnici. Na zahtjev Vijeća da kaže ime jednog od svjedoka na koje je vršen pritisak, Lelek je rekao da je riječ o Srećku Ninkoviću.

Ninković i ostala četiri svjedoka na ovom ročištu, na pitanje Vijeća da li je na njih vršen bilo kakav pritisak prije dolaska da svjedoče, odgovorili su negativno.

“Ne, nije bilo ni prijetnje ni pritiska”, rekao je Ninković.

I na ovom ročištu svjedoke Odbrane je ispitivao sam optuženi. Advokat kojeg je Sud imenovao po službenoj dužnosti – Fahrija Karkin – nije se pojavio. Umjesto njega na ročištu je bio Saša Ibrulj, također imenovan po službenoj dužnosti, koji je prethodno rekao da ispitivanje prepušta Leleku jer je on “bolje upućen u situaciju”.

Željko Lelek je, kako stoji u optužnici, tokom maja i juna 1992. godine učestvovao u ubistvima Bošnjaka na obali rijeke Drine, zatvaranju civila u Stanici policije Višegrad, te masovnim silovanjima žena u banji “Vilina vlas”. U optužnici se navodi da je Lelek zločine počinio zajedno sa pripadnicima paravojne formacije na čijem čelu je bio Milan Lukić, optužen u Haagu.

Nikolić Nedeljko, Drago Božić, Mićo Maksimović, Srećko Ninković i Dobro Tomić su, odgovarajući na Lelekova pitanja, rekli da nikada nisu čuli da je on sudjelovao u bilo kakvim akcijama sa pripadnicima jedinice Milana Lukića ili da je u toku rata počinio bilo kakav zločin. Svi su rekli da je Lelek, koliko im je poznato, bio magaciner u Stanici javne bezbjednosti Višegrad.

Za svjedoka Ninkovića, Tužilaštvo je najavilo da će u dodatnom dokaznom postupku iznijeti materijalne dokaze kojima žele dovesti u pitanje njegov kredibilitet. Isto je Tužilaštvo najavilo i za svjedoka Dobru Tomića.

“Da li znate da se i vi sumnjičite za određene radnje počinjene u toku rata?”, pitala je tužiteljica Božidarka Dodik svjedoka.

“Nije mi poznato”, odgovorio je Tomić.

Sudsko vijeće je upozorilo Odbranu da još uvijek nisu dobili bilo kakav odgovor da li će se Milan i Sredoje Lukić, koji se nalaze u haškom pritvoru, te Mitar Vasiljević, koji služi kaznu zbog ratnih zločina počinjenih u Višegradu, pojaviti pred ovim sudom.

Odbrana je ranije najavila da želi saslušati ova tri svjedoka te da su im uputili zahtjev.

Suđenje i izvođenje dokaza Odbrane nastavlja se 10. decembra 2007. godine, kada bi se u sudnici trebalo pojaviti 10 novih svjedoka.