BiH
0

Lelek: Mučenje u zgradi policije u Višegradu

BIRN
Suvad Subašić i Enver Džaferović u maju 1992. godine bili su zatočeni u prostorijama unutar policijske stanice u Višegradu. Kao svjedoci Tužilaštva protiv Željka Leleka, optuženog za zločin protiv čovječnosti, tvrde da su tu bili protupravno zatvoreni, zlostavljani, te da su prisustvovali premlaćivanju jednog mladića.

Džaferović tvrdi da je Željko Lelek, uz uvrede, lično pretukao ovog mladića, dok Subašić kaže da nije vidio optuženog kako tuče mladića.

Prema navodima iz tačke šest optužnice, u maju 1992. godine, zajedno s haškim optuženikom Milanom Lukićem i drugim pripadnicima srpske vojske i policije, Lelek je učestvovao u protuzakonitom zatvaranju civila u stanicu policije u Višegradu.

U optužnici se također navodi da je Lelek učestvovao u nanošenju teške boli i premlaćivanju jednog muškarca. Tužilaštvo smatra da je optuženi ovoj osobi jednom prilikom “naredio da se sam šamara” i psuje, “nakog čega ga je nogama i rukama tukao i više puta koljenom udario u predjelu genitalija, te hvatajući ga za kosu, udarao njegovom glavom od zid”.

Enver Džaferović je do početka rata u Višegradu i sam bio policajac. Kako kaže, 19. maja 1992. godine iz kuće su ga odvele njegove kolege, a potom ga zatvorili s drugim zarobljenim Bošnjacima u policijskoj stanici, gdje je ostao osam dana i noći, a potom je, također uz pomoć bivših kolega, oslobođen.

Džaferović tvrdi i da Leleka i njegovu porodicu poznaje duži niz godina, te da je siguran da je u maju 1992. godine u policijskoj stanici vidio optuženog kako tuče mladića.

“Bilo mi je više nego žao tog momka”, rekao je Džaferović i dodao: “Nisu svi koji su bili u prostoriji mogli vidjeti kako ga tuče, ali ja jesam jer sam sjedio blizu rešetki. Ali svi su mogli čuti šta se dešavalo.”

Suvad Subašić, koji je bio zatočen u istoj prostoriji, rekao je kako nije vidio da Lelek tuče mladića, ali je čuo kako mu neko govori da se udara jače, te da mu je rečeno da to radi Željko Lelek.

“Tog mladića su doveli jednu noć. Bio je dijete. Rekao nam je da je bio na odsluženju vojnog roka na dubrovačkom ratištu, da je krenuo kući u Goražde, ali su ga zaustavili i zarobili i doveli u policijsku stanicu zajedno s nama”, pojasnio je Subašić, dodavši da se mladić zvao Salih.

Subašić je rekao i da je prostorije gdje su bili zatočenici često obilazio Milan Lukić sa drugim vojnicima, te da je prilikom posjeta tražio da se svi koji su zatvoreni postroje i pjevaju pjesmu čiji tekst im je on dao i koji je ovaj svjedok izrecitovao u sudnici.

I Tužilaštvo i Odbrana su ukazali na razlike u iskazima koje su ovi svjedoci dali u toku istrage. Obojica su rekla da je istina ono što su rekli u sudnici, a ne što stoji napisano u iskazu koji je dat isljednicima Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nastavak suđenja Željku Leleku je 18. juna 2007. godine, kada će Tužilaštvo izvesti još dva zaštićena svjedoka.