BiH
0

Lektori i komunikolozi s učenicima slavili Dan maternjeg jezika

Klix.ba
Međunarodni dan maternjeg jezika obilježilo je Udruženje lektora i komunikologa u BiH i to sa osnovcima. Obilježavanje je počelo već u srijedu 20.2.2013. godine u Desetoj osnovnoj školi, gdje su učenici prezentirali projekat koji su realizovali povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Učenici su svojim vršnjacima pripremili igrokaz Moj jezik – moj identitet, autorice Nermine Usejnovski koja je ujedno i autor projekta.

"Zaista sam sretna što sam učestvovala u realizaciji ovakvog jednog projekta, znala sam da naš jezik ima dugu historiju, ali naučiti tekst Humačke ploče za mene je bilo nešto neopisivo", rekla nam je Aida Lizde, učenica Desete osnovne škole.

Učenici su pored igrokaza pripremili i kratak referat o historiji bosanskog jezika i na taj način svojim vršnjacima pokazali koliko daleko sežu korijeni bosanskog jezika i zašto je važno njegovati svoj jezik.

"Zadovoljstvo na licima učenika koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta govorilo je i o njegovom značaju. Učenici su, na veoma kreativan i zanimljiv način, predstavili historiju našeg jezika i zainteresovali svoje vršnjake za istu što i jeste bio cilj ovog projekta", rekao nam je Sudo Lavić, direktor Desete osnovne škole.

I sljedećeg dana, na sami Dan maternjeg jezika 21.2.2013. godine članovi Udruženja su se opet pridružili sa osnovcima i to u Trećoj osnovnoj školi gdje je, također, realizovan projekat povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Učenici ovih škola su svojim vršnjacima pripremili, pored igrokaza i izlaganja o historiji bosanskog jezika i performans u kojem su šutjeli, što je predstavljalo sve nepravde koje su se bosanskom jeziku desile u prošlosti.

"Prema mom mišljenju maternji jezik veoma važan i mislim da ga trebamo njegovati. To smo danas i uradili, pokazali smo da čuvamo svoj i poštujemo tuđi jezik", rekla nam je Meliha Mednolučanin, učenica Treće osnovne škole, Ilidža.

Ali, to nije bilo sve, učenici obje škole pozvali su svoje drugove i drugarice čiji maternji jezik nije bosanski da se predstave na svome jeziku. Tako smo imali svijet u malom. Od njemačkog, preko gruzijskog, arapskog, turskog, albanskog pa sve do romskog jezika djeca su ponosno govorila svojim maternjim jezikom.

"Naši učenici su pokazali koliko su zainteresovani za svoj i koliko poštuju tuđi jezik. Učenici koji su se predsavili na svojim, maternjim, jezicima su ovom događaju zaista dali posebnu čar. Danas je naša škola bila obasjana posebnom svjetlošću jer se u njoj čulo mnogo sreće i radosti izgovorenih na mnogim jezicima", rekla nam je Fatima Habota, direktorica Treće osnone škole.

„Zaista sam sretna što je projekat realizovan u obje škole, te što su članovi Udruženja čak dva dana izdvojili kako bi se družili sa učenicima koji su učestvovali u realizaciji projekta povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, a posebno im se zahvaljujem, u svoje lično ime i u ime svih učenika, na zahvalnicama koje su im uručili. Učenici su sa radošću primili vijest o podršci koju nam daje ULKuBiH i to im je bio motiv više da ovaj projekat urade što bolje“, rekla nam je Nermina Usejnovski.

„Prisustvo članova Udruženja lektora i komunikologa u BiH na ovim dvjema priredbama je najmanje što mi možemo učiniti za ovu djecu. Čast nam je biti dio cijele manifestacije obilježavanja ovog nama jako bitnog dana. Zahaljujemo se i nastavnici koja je pripremila i osmislila cijeli igrokaz i što u djeci pobuđuje ljubav prema bosanskome jeziku“, rekla nam je Dženana Memišević, predsjednica Udruženja.

„Moram priznati da sam se pozitivno iznenadila kada sam shvatila koliko su učenici kreativni i sa koliko ljubavi pristupaju ovoj temi. Sretna sam zbog činjenice da mlađi naraštaji sve više razvijaju svijest o važnosti njegovanja vlastitoga jezika“, rekla nam je Lejla Šesto dopredsjednica Udruženja.

Udruženje lektora i komunikologa u BiH je zaista spremno podržati sve projekte koji se tiču edukacije, a posebno kada je u pitanju jezik.