BiH
115

Lekić za Klix.ba: Revizija državljanstava najviše će pogoditi građane iz Sandžaka

Piše: S. H.
Ekrem Lekić (Foto: Feđa krvavac/Klix.ba)
Ekrem Lekić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka za Klix.ba je govorio o Danu Sandžaka, radu udruženja, ali i problemima sa kojima se suočavaju. Prema posljednjim zvaničnim podacima u sarajevskoj regiji živi oko 100.000 Sandžaklija.

Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, kada se želi podsjetiti na značajan period u historiji naroda u Sandžaku. Godine 1943. Bošnjaci, Srbi i Crnogorci u Pljevljima su osnovali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka ZAVNOS.

Nimalo zanemariv broj Bošnjaka iz Sandžaka danas živi u BiH. Najviše ih je u Sarajevu, a veliki broj Sandžaklija je nastanjen u Tuzli, kao i Srednjobosanskom kantonu. Radi lakše komunikacije, organizacije i međusobnog pomaganja uz nastojanje da se očuvaju veze sa Sandžakom 1991. godine osnovano je Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, a koji žive u BiH.

Svakog 20. novembra ovo Udruženje prigodnom akademijom obilježi Dan Sandžaka, a danas su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održali svečanost na kojoj su dodijelili stipendije za nekoliko učenika, koje je obezbijedilo spomenuto Udruženje.

"Naše Udruženje broji preko 30.000 članova, i najstarije smo organizirano udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH. Imamo mnogo aktivnosti, a osnovna djelatnost je da pomognemo našim građanima, kao što trenutno imamo problem oko revizije državljanstava. Mi ćemo napraviti jedan pravni tim koji će pomoći svima koji moraju izvršiti reviziju državljanstava", istakao je u razgovoru za Klix.ba Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka.

Udruženje se osim toga bavi stipendiranjem socijalno ugrožene djece, ali i izrazito talentirane i nadarene djece. Ove godine je dodijeljeno preko 30 stipendija.

"Sandžak je nažalost nakon ratova 1990-tih godina na neki način ostao podijeljen, ljudi su se raselili. Međutim mi se politikom bavimo minimalno. Naša domovina je BiH, ali se trudimo da održimo veze sa Sandžakom, jer tamo imamo članove familije. Nažalost vlasti u BiH ništa ne rade da pomognu našim ljudima u Sandžaku", istakao je Lekić.

Prema posljednjem zvaničnom popisu stanovništva iz 1991. godine u sarajevskoj regiji je živjelo oko 100.000 građana porijeklom iz Sandžaka. U Tuzli ih je oko 12.000 hiljada, a u Brčkom 4.000. U Srednjobosanskom kantonu ih je oko 10.000, uz određeni broj u Hercegovini i Krajini.

"Domaćim vlastima zamjeramo zbog nebrige prema Bošnjacima u Sandžaku. Nikada nijedan zvaničnik nije obišao Sandžak da pita te ljude imaju li kakvih problema, na način kako to radi Hrvatska prema hrvatskom stanovništvu u BiH", naglašava Lekić.

Ipak, u ovom trenutku građanima porijeklom iz Sandžaka koji žive u BiH najveći problem predstavlja revizija državljanstava, na koju su primorani novom odlukom Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Od 20.000 državljanstava koje moraju proći reviziju oko 95 posto ih otpada na građane iz Sandžaka. Napravili smo neku analizu a smatramo da će svima koji budu prikupljali papirologiju za reviziju biti potrebno blizu 1.000 KM. Morate razumjeti da je potrebno nekoliko puta otići u Sandžak kako bi se svi papiri prikupili", zaključio je naš sagovornik.