Reagirala Ambasada SAD-a
155

Lekcija Dodiku: BiH je država, a RS je samo njen dio

Klix.ba
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Nedavne javne izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, u kojima naziva Republiku Srpsku državom, a BiH “državnom zajednicom” su netačne, kontraproduktivne i u suprotnosti s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a u BiH.

"Ustav BiH je jasan: Bosna i Hercegovina je jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Entiteti i njihove ovlasti postoje kao dio unutarnje organizacije i strukture BiH. Javne izjave koje dovode u pitanje teritorijalni integritet i budućnost BiH nisu samo neprihvatljive, nego i u suprotnosti sa iskazanim opredjeljenjem gospodina Dodika za evropske integracije BiH. Ovakva vrsta retorike ne doprinosi promoviranju stabilnosti. Ustvari, ona odbija investicije krajnje potrebne za otvaranje novih radnih mjesta i popravljanje ekonomske situacije širom BiH. Nadalje, ova vrsta retorike potkopava napredak BiH na putu ka evropskim integracijama – što je cilj za kojeg gospodin Dodik kaže da ga podržava. Politički lideri treba da rade na kretanju države u tom smjeru", navodi se u saopćenju.

Predanost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti je nepromijenjena. Sjedinjene Američke Države osigurale su 1,6 milijardi dolara pomoći građanima Bosne i Hercegovine i mi smo i dalje opredjeljeni da pomažemo ovoj zemlji na njenom putu integracije u Europu. Naša vizija je dobro poznata: mirna, suverena i prosperitetna Bosna i Hercegovina koja je članica EU i NATO.