BiH
0

Lejla Zukić-Krivdić imenovana za direktora Microsofta BiH

Sarajevo-x.com / Microsoft
Danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno otvaranje ureda Microsofta u Bosni i Hercegovini i predstavljen čelni čovjek ureda.

Ovom prilikom, prisutnima se obratio predsjednik Microsofta za Jugoistočnu Evropu, gosp. Goran Radman govoreći o prednostima dolaska Microsofta na bosanskohercegovačko tržište.

Primarna djelatnost Microsoftovog ureda bit će usmjerena ka uspostavi i organizaciji prodajne mreže, a obuhvaćat će marketing, konzultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške, te lokalizaciju Microsoftovih proizvoda. U saradnji s domaćim partnerskim tvrtkama, Microsoft će posvetiti posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

„Otvaranjem lokalnog ureda, Microsoft je potvrdio svoje opredjeljenje kao odgovornog partnera koji zajedno s vladama i institucijama javnog i poslovnog sektora BiH pomaže u razvoju lokalne ekonomije, što će Bosni i Hercegovini omogućiti da upotrebom savremenih tehnologija ostvari konkurentsku prednost vlastitog gospodarstva, a time osigura i bolju poziciju na globalnom tržištu“, izjavio gosp. Goran Radman.

Nakon objave informacije o otvaranju ureda, gosp. Goran Radman je prisutnima predstavio direktora ureda Microsofta BiH, gđu. Lejlu Zukić-Krivdić koja će biti zadužena za njegovo ukupno poslovanje na ovom tržištu. Odgovornost direktora ureda Microsofta BiH odnosit će se prije svega na produbljivanje odnosa sa strateškim partnerima, razvoj domaće IT industrije s posebnim naglaskom na promicanje vrijednosti primjene savremene informatičke tehnologije, promoviranju kompjuterske pismenosti, te pomoći u zaštiti intelektualnog vlasništva.

„Počašćena sam što mi je ukazano povjerenje da u BiH predstavljam vodeću svjetsku softversku kompaniju. Planiram svoje aktivnosti usmjeriti ka podsticanju razvoja domaće IT industrije kao jednog od osnovnih pokretača razvoja ukupne privrede. Također, namjeravam nastaviti započetu pozitivnu saradnju između Microsofta i BiH, te produbiti strateško partnerstvo potvrđeno pismom namjere, kojeg su početkom februara sa g. Billom Gatesom potpisali predstavnici vlada u BiH“, izjavila je gđa. Zukić-Krivdić i zahvalila se Microsoft korporaciji za inicijativu koja je rezultirala ovom starteškom saradnjom. Zahvalu je uputila i tvrtki Microsoft Hrvatska za svu dosadašnju pomoć i podršku.

Napomene radi, Microsoft je krajem prošle godine održavanjem skupova širom Bosne i Hercegovine započeo promociju legalizacijske kampanje koja traje od 24.11.2005. do 15.03.2006. U navedenom periodu Microsoft po najpovoljnijim uslovima i pristupačnim cijenama nudi svim poslovnim subjektima mogućnost nabavke legalnog Microsoft softvera.

Dolazak Microsofta i lokalizacija softvera na službene jezike u Bosni i Hercegovini znači da je BiH učinila još jedan veliki korak na putu informatizacije društva i privrede. Statistike pokazuju da svaki dolar uložen u Microsoftove proizvode donosi višestruko veći prihod lokalnoj privredi i lokalnim informatičkim firmama. Microsoftov dolazak će povećati broj stručnjaka koji kroz programe obuke postaju certificirani Microsoft stručnjaci, za kojima vlada velika potražnja na tržištu rada. Dovoljno je reći da u susjednim zemljama nijedan certificirani Microsoft stručnjak nije nezaposlen.