BiH
8

Lejla Nikšić je prva magistrica kontrole neba u historiji BiH

Piše: E. S. H.
Lejla Nikšić
Lejla Nikšić
Bosna i Hercegovina je dobila prvu magistricu kontrole neba u historiji. Lejla Nikšić, rođena Fočanka, jučer je magistrirala na Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi (Anadolija Univerzitet) u Eskisehiru u Turskoj na Odsjeku za kontrolu aviosaobraćaja.

Lejla Nikšić je prva magistrica kontrole neba u BiH i prva žena sa hidžabom koja je to postigla. Dodiplomski studij završila je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, a onda je otišla u Tursku. Poslije godine dana učenja Turskog jezika pri Istanbul Univerzitetu upisala je master studij na Anadolija Univerzitetu, na Fakultetu za avijaciju i astronomiju, smjer Kontrola zračnog saobraćaja.

Anadolija Univerzitet u Eskisehiru je jedini univerzitet koji ima licencu Eurocontrola za školovanje kontrolora zračnog saobraćaja i svi kontrolori letenja u Turskoj su zvanje stekli upravo na ovom univerzitetu. Što se tiče i drugih smjerova slovi za najbolji univerzitet u oblasti zrakoplovstva u Turskoj.

"Kontrola zračnog saobraćaja je bila prvenstveno moj izbor zbog malo obrazovnog kadra upravo iz te oblasti i želim pridonijeti razvoju pružanja usluga u zračnoj plovidbi bh. nebom", kazala je Lejla za Klix.ba.

Objašnjava da se posao kontrolora letenja odnosi na koordiniranje i usmjeravanje aviona u prostoru za koji je nadređen, a da pri tome ne dođe do konflikta u zraku između dva aviona ili više njih.

"Na fakultetu na kojem sam dobila zvanje magistra kontrole letenja imaju simulatore kontrole letenja za aerodromsku, prilaznu i oblasnu kontrolu kojima sam ja kao student master programa imala pristup svaki dan. Masterom iz oblasti kontrole zračnog saobraćaja se ne dobija zvanje kontrolora leta, ili zračnog saobraćaja, ali sam uporedo sa master programom završila i kurs kontrole letenja. Uzela sam sve predmete za aerodromsku, prilaznu i oblasnu kontrolu letenja i uspješno sam položila ispite na simulatorima tako da sam pored master diplome dobila i cetrifikat o završenom kursu kontrole letenja", rekla nam je Lejla.

Kao magistar kontrole zračnog saobraćaja želi raditi u ATC sektoru za što se i školovala, a vjeruje da će imati dobre šanse za pronalazak posla kao neko ko ima master završen iz te oblasti.

Tema njenog magistarskog je "Analiza prometa zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini" što je ujedno prvi stručni, akademski članak ikad napisan o Bosni i Hercegovini.

"Pri izradi master teze dobila sam svu pomoć za prikupljanje podataka od gospodina Vlade Jurića direktora BHANASA-e i supervizora, te uposlenika BHANSA-e Edhema Fulurije i ovom prilikom im se želim zahvaliti. Zasad mi je plan vratiti se u Bosnu i Hercegovinu i raditi u ATC sektoru, a u budućnosti ću se potruditi zavšiti, uz Božiju pomoć, i doktorat iz ove oblasti opet o temi bh. neba", ispričala nam je Lejla Nikšić.