BiH
170

Ledeno januarsko jutro u BiH: Na Sokocu - 26 stepeni, u Sarajevu - 16

Piše: E. F.
Vedro ali hladno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vedro ali hladno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvo jutro u novoj 2015. godini, iako vedro, donijelo nam je istinski niske temperature. Tako je na Sokocu, prema evidenciji Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zabilježena najniža temperatura od čak - 26 stepeni dok je u Srajevu jutros - 16 stepeni.

Veoma niske temperature zabilježene su i u Han-Pijesku, čak - 20 stepeni dok je na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici zabilježeno 19 minusa, jednako kao i u Tuzli.

U Bihaću, na Ivan Sedlu, ali u Bijeljini, Doboju i Srebrenica danas je -18, a u Bugojnu i Mrkonjić Gradu -17.

Nešto "toplije" danas je u Sanskom Mostu, Sarajevu, Zenici. Banjoj Luci gdje je -16 stepeni. U Goraždu je jutros temperatura spustila na - 15 dok je u Gradačcu -12.

Hercegovina je ovog jutra znatno toplija pa je tako u Livnu zabilježeno -7 stepeni a u Mostaru -3. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 958 hPa, za 12 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jaka bura. Dnevne temperatura zraka kretat će se od -9 do -4, na jugu od 0 do 5 °C.

U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko -7 °C.

Kada je u pitanju biometeorološka prognoza za današnji dan, nastavlja se razdoblje relativno nepovoljnih biometeoroloških prilika.

Stabilnije vrijeme uz više sunca ugodno će djelovati na većinu ljudi, ali će niske temperature i dalje predstavljati najveći problem za osjetljive osobe, naročito hronične bolesnike sa kardiovaskularnim tegobama i astmatičare.

Neophodno je povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od hladnoće.