BiH
0

LDS: Nipošto ratificirati Dejtonski ugovor

Sarajevo-x.com
Liberalno demokratska stranka (LDS) BiH upozorava da u dejtonskom parlamentu BiH ne smijemo nikada izglasati-ozakoniti, ratificirati Dejtonski ugovor ili neki njegov aneks, a niti im amendirati (mijenjati, nadopuniti) bilo koju stavku – jer je promjena i jedne rečenice, automatska legalizacija, ratifikacija cijelog ugovora ili aneksa.

Odbacivanjem amandmana na Aneks 4 (ustav) u parlamentu BiH, aprila 2006, spašena je država BiH, jer taj pogubni ustav nije ozakonjen pod maskom amendiranja. Ne treba pristati na zahtjeve iz RS ¨da se za diskusiju o ukidanju člana 17 Zakona o državljanstvu, promijeni član ustava koji se na to odnosi¨, a niti na obmanu ¨da je ratificiranje Dejtona uvjet za pravljenje novog ustava¨. Ne samo da nema potrebe, obaveze ili prinude – nego je to pogubno!

Ako Aneks 4 (ustav) jednom ratificiramo, bespovratno gubimo pravni kvalitet, pa i opstanak države BiH. Napominjemo da RS nije imala pravo na odvajanje, jer taj ugovor nije ratificiran. A i od ¨novog ustava¨ nema ništa, jer ga RS može nakon ratifikacije odbiti – a da se niko ne može suprotstaviti. Ako bi se ¨novi ustav¨ čak i napravio, bila bi to mala promjena Aneksa 4 pod diktatom RS; pa o njegovoj pogodnosti po državu BiH - nema niti govora!

Već nam 12 godina niko relevantan u svijetu nije tražio, niti sada traži, niti može nametnuti ratificiranje tog ugovora ili aneksa. Novi ustav ili zakon se može napraviti bez toga.

Decembra 1995., jezivim terorom umoreni Parlament Republike BiH je ipak imao snage, patriotizma, pameti, državničkog dostojanstva, da taj ugovor ne ratificira; da genocid nad svojim građanima -- ne ozakoni. Nažalost, danas takve parlamentarce nemamo, te se nad državom BiH nadvija velika opasnost.