BiH
0

LDS: Ne žuriti sa usvajanjem odluke Vlade FBiH o gradnji novih elektroenergetskih objekata

FENA
Liberalno demokratska stranka (LDS) BiH smatra da u Federalnom parlamentu ne treba žuriti sa usvajanjem Odluke Vlade Federacije BiH o izboru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje novih elektroenergetskih objekata u Federaciji, jer "ogroman novac, koji je u igri, pomješan sa žurbom, nikako ne obećava sretan epilog za BiH i njene građane".
  • Činjenica da je odluka već u parlamentarnoj proceduri govori o hitnosti s kojom Vlada pristupa ovom slučaju. A ovaj 'slučaj' čini prijedlog za gradnju četiri nove hidroelektrane u Federaciji, te još četiri termoenergetska objekta. Poznavajući manire poslovanja naših vladajućih političara i energetske lobije koji se spominju oko ovog slučaja, mi u LDS-u za početak predlažemo obustavljanje bilo kakve hitnosti, odnosno žurbe u ovakvim poslovima, kaže se u saopćenju LDS-a.

LDS, također, postavlja pitanje Vladi FBiH ko je utvrdio da Federacija treba graditi tolike energetske objekte, po kojoj studiji ili strategiji se to radi i po kakvom ekspertnom mišljenju.