BiH
0

LDS BiH reagira na "hitnost" gradnje elektrana u BiH

FENA
Odluka Vlade Federacije BiH o izboru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje novih elektroenergetskih objekata u Federaciji stavljena je u proceduru Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Za ovu odluku Vladi je potrebna saglasnost oba parlamentarna doma. Činjenica da je ona već u parlamentarnoj proceduri govori o hitnosti s kojom Vlada pristupa ovom slučaju. A ovaj „slučaj“ čini prijedlog za gradnju četiri nove hidroelektrane u Federaciji, te još četiri termoenegetska objekta.

"Poznavajući manire poslovanja naših vladajućih političara i energetske lobije koji se spominju oko ovog slučaja, mi u Liberalno Demokratskoj Stranci za početak predlažemo obustavljanje bilo kakve hitnosti, odnosno žurbe u ovakvim poslovima. Ogroman novac, koji je u igri, pomješan sa žurbom, s kojom se sve radi, nikako ne obećava sretan epilog za našu zemlju i naše građane", navodi se u saopćenju LDS-a BiH.

Drugo, mi postavljamo suštinsko pitanje, ko je utvrdio da mi trebamo graditi tolike energetske objekte, po kojoj studiji ili strategiji se to radi, po kakvom ekspertnom mišljenju? Pošto javnosti ništa od toga nije poznato, stiče se utisak da je sve prepušteno surovoj stihiji.

"Zašto se sve ovo radi bez prijeko potrebne široke javne rasprave? Šta na svu tu gradnju kažu institucije i organizacije u ovoj zemlji koje se brinu za ekologiju? ili se i ovaj put kao i mnogo puta do sada vladajući u ovoj sredini potpuno oglušuju o njihov sud", ističu u LDS-u.