"Nastavak politike SDS-a"
0

Lazović: Slavlje u RS je zamagljivanje istorijskih činjenica

FENA
Miro Lazović
Miro Lazović
Dana 9. januara 1992. godine dogodio se svojevrsni udar na Ustav Republike BiH, jer je tada vrhuška SDS-a, na čelu s Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom, nagovijestila otvaranje ratnih opcija za stvaranje posebne teritorije unutar BiH, izjavio je danas Feni predsjednik Skupštine BiH iz vremena rata 1992.-1995. godine Miro Lazović.

Danas se, naime, obilježava 20. godišnjica stvaranja RS-a, a za brojne svečanosti vlasti RS-a izdvojile su čak 650.000 KM. Proslavi će prisustvovati i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Lazović podsjeća da je ovaj događaj nagovijestio stradanja Bošnjaka, Hrvata i drugih građana na prostoru BiH za koji su oni smatrali da bi trebalo da pripadne srpskom narodu.

"U tom kontekstu je obilježavanja 9. januara, koji se danas slavi kao Dan Republike Srpske, faktički nastavak te politike. To je datum koji je po meni potpuno pogrešno uzet za slavljenje Dana Republike Srpske", kazao je on.

Međutim, Lazović smatra da se SDS-ova i Karadžićeva ideja u jednom dosta dobrom segmentu realizirala.

"Nastavak te politike je preuzelo i aktuelno vodstvo Republike Srpske na čelu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji bez ikakvog ustezanja i straha veliča haške optuženike, iako su optuženi za najstrašnije zločine, uključujući genocid", ukazao je on.

U tom kontekstu je sva pompa koja se danas stvara u funkciji zamagljivanja stvarnih istorijskih činjenica, ali i surove ekonomske realnosti kakva je danas na prostoru Republike Srpske, tvrdi Lazović, dodajući da je u tom entitetu zavladalo opće siromaštvo i ekonomski "jad i bijeda".

"Ovo slavlje koje se danas organizira treba da stvori iluziju i lažnu sliku o ukupnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH", rekao je on.

Lazović je, također, iznio kritičan stav prema posjeti predsjednika Republike Srbije Boris Tadića današnjoj proslavi.

"Još jednom se pokazuje njegova dvolična politika prema BiH u kojoj jedno govori, a s druge strane vodi kolonijalnu politiku prema Republici Srpskoj na način da se ponovo vodi polika srpstva umjesto da se Srbija, BiH i druge zemlje regiona okreću evropskim principima i standardima na način da se priznaje potpuni suverenitet susjednih država", kazao je bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović.