Bivši predsjednik Skupštine RBiH
2

Lazović: Dvadeset godina poslije vraća se politika razgradnje BiH

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Historijski gledano, 5. i 6. april kao usud prate BiH. Antifašističke snage oslobodile su Sarajevo 6. aprila 1945., a 5. i 6. aprila 1992. veliki broj građana BiH pred Skupštinom Republike BiH izrazio je negodovanje i izrazio strah pred nadolazećom agresijom i najdužom opsadom jednog grada u historiji.

U to vrijeme predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović u izjavi za Fenu, a povodom obilježavanja 20 godina od početka agresije na BiH, ističe da ciljevi za koji je poginuo veliki broj građana BiH nisu u potpunosti ispunjeni.

"Bosna i Hercegovina nije onakva kakva je zacrtana referendumskim pitanjem 1992.: suverena, nezavisna, nepodijeljena BiH, država ravnopravnih građana i naroda. Dvadeset godina poslije vraćaju se politike i političari koji su zastupali razgradnju BiH 1992. Prvenstveno tu mislim na članove SDS-a koji danas sjede u PSBiH i Vijeću ministara, ali i na neke druge koji su na bazi ciljeva politike Radovana Karadžića danas glavni protagonisti kreiranja ukupnih društvenih odnosa u zemlji i kočničari na putu BiH ka evroatlantskim integracijama", kazao je Lazović.

Dodao je da BiH jeste odbranjena, ali da su u suštini njeni unutarnji društveni odnosi roviti, a nacionalne podjele itekako prisutne.

"Kao učesnik svih tih, za BiH presudnih događaja, bojim se da referendum o nezavisnosti BiH i jednakosti svih njenih naroda i građana danas ne bi prošao", zaključio je Lazović.

Zašto je tako, rekao je Lazović, trebaju se zapitati i političari u Sarajevu.

"Predstoji nam period daljnje borbe za BiH kako bi bila onakva kakvu smo je željeli kada je organiziran referendum i za kakvu su mnogi njeni građani izgubili živote", pojasnio je Lazović.

Prokomentirao je i informacije o kupovini stolica za projekt "Sarajevska crvena linija" u Srbiji ističući da izuzetno poštuje rad Harisa Pašovića i ostalih umjetnika okupljenih oko ovog projekta.

"Cijenim napore da se na dostojanstven način obilježi stradanje grada Sarajeva i njegovih građana, ali te stolice koje su došle iz Srbije asociraju građane Sarajeva na 1992. kada su iz Srbije uvoženi tenkovi i oružje", smatra Lazović.