BiH
0

Lazović: Dodik nepriznavanjem Sarajeva kao glavnog grada negirao Ustav BiH

FENA
Dopredsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Miro Lazović ocijenio je danas da je premijer RS-a Milorad Dodik nedavnom izjavom da "Sarajevo nije glavni grad BiH te da u njemu ne živi 150.000 prijeratnih Srba", direktno negirao Ustav BiH.

Dodik je to rekao u utorak pred ambasadorima zemalja članica EU na sastanku u Ambasadi Slovenije u Sarajevu.

Lazović je u saopćenju za javnost naglasio da su pojedini ambasadori, umjesto da upozore Dodika na tu činjenicu, pohvalili njegovu kooperativnost na putu ka EU i NATO-u.

On je mišljenja da su takve izjave Milorada Dodika ne samo protivustavne već doprinose daljnjim etničkim podjelama i nesporazumima te posebno usložnjavaju poziciju srpskog naroda u Federaciji BiH.

Komentirajući Dodikovu izjavu o odlasku 150.000 Srba iz Sarajeva, on ga je podsjetio da pregleda medijske izvještaje iz perioda reintegracije Sarajeva.

Tada će se uvjeriti, tvrdi Lazović, da je gebelsovskom medijskom kampanjom tadašnje Karadžićeve televizije, a posebno istupima sadašnjih optuženika Gojka Kličkovića i Momčila Krajišnika, većina Srba u Sarajevu bila sluđena i prestrašena te je na njihov poziv napustila Sarajevo.

"Ukoliko zaista iskreno želi dobro srpskom narodu, Milorad Dodik bi morao promijeniti retoriku i početi davati izjave koje će voditi stvaranju političkog i društvenog ambijenta u kojem će se svi narodi i građani osjećati sigurno te živjeti u duhu tolerancije, saradnje i razumijevanja unutar zajedničke države BiH", zaključio je Lazović u saopćenju.