Snage dezintegracije nadvladale
0

Lazović: BiH razapeta između Daytona i stremljenja ka Briselu

FENA
Miro Lazović
Miro Lazović
Dejtonski mirovni sporazum donio nam je mir, a što je bilo veoma bitno 1995. godine, ali nam je isto tako donio niz problema jer je tako struktuiran da je dao nadu i onima koji žele integraciju BiH i onima koji žele nastaviti politiku ratnih ciljeva SDS-a, izjavio je za Fenu bivši predsjednik Skupštine RBiH i član bh. delegacije koja je uime BiH potpisala Dejtonski sporazum Miro Lazović.

BiH je danas, smatra Lazović, razapeta između ustavnih rješenja Daytona i stremljenja ka Briselu.

"Snage dezintegracije nadvladale su one snage koje bi željele integraciju i zbog toga se BiH nalazi u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji", pojasnio je Lazović.

Dodaje da je u ovom trenutku neophodan jači angažman američke administracije, koja je i kreator Daytona.

"Potrebno je organizirati novu konferenciju o BiH ili, ako to nije moguće, donijeti novi ustav BiH na evropskim principima", smatra Lazović.

Dejtonski mirovni sporazum, kako mu i samo ime kaže, bio je potreban 1995. da zaustavi rat, ali učvršćivanjem mira na ovom području, smatra Lazović, njegova funkcija prestaje. Međutim, političari iz Republike Srpske se "zaklinju" u Dayton.

"Političari iz Republike Srpske su 1995., svi redom, bili protiv Daytona jer je njihov ratni cilj bio samostalnost, odnosno, priključenje Republici Srbiji. Sada, Milorad Dodik na sva usta hvali Dejtonski mirovni sporazum, ali se ponaša dvolično, odnosno, ima dvostruke aršine. Iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uzima samo ono što mu odgovara, a ne prihvata ono što odgovara državi BiH", pojasnio je Lazović.

Dodao je da političari iz RS-a već godinama vode politiku zahvaljujući kojoj je BiH postala talac.

"Zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu Republika Srpska je jedini pobjednik: dobila je teritorijalno 50 posto države i putem entitetskog glasanja u institucijama BiH ostalih 50 posto drži taocem. Možemo slobodno reći da je pravi gospodar BiH Republika Srpska, odnosno, jedan čovjek - Milorad Dodik koji ima apsolutnu vlast u RS-u, a putem entitetskog glasanja blokira razvoj institucija BiH", rekao je Lazović.

To se, dodao je, može prevazići samo uz pojačan angažman međunarodne zajednice jer domaće političke snage nisu u stanju iznaći kompromise i rješenja radi jačanja države BiH.

Podsjetio je da je vlada SAD-a vodila glavnu riječ prilikom kreiranja i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je sam Richard Holbrook potpisnicima rekao da će "morati živjeti s ovakvim sporazumom 15 godina" te da će, nakon toga, morati biti pronađena druga rješenja.

"To vrijeme je došlo.Da budem malo metaforičan: vrijeme je da se sa smrću Holbrooka sahrani i ovaj sporazum", zaključio je Lazović.