Obmana studenata u Sarajevu
0

Lažni studentski pokret poziva na blokade

Piše: Tatjana Sekulić
Neformalna grupa studenata okupljena pod imenom Studentski pokret BiH oformila je grupu na Facebooku pozivajući studente da u ponedjeljak 19. oktobra blokiraju fakultete u Bosni i Hercegovini.

Studentski pokret Bosne i Hercegovine zahtijeva da se obezbijedi besplatna školarina za sve studente u Bosni i Hercegovini, provođenje Bolonjskog sistema, odnosno provođenje opsežne akcije u kojoj će bolonjski proces prilagoditi i sprovesti na pravi način na bosanskoheregovačkim fakultetima, te određivanje jasnog zakona koji će biti dogovoren i uz prisustvo studenata i akademskih profesora. Studenti također traže smanjenje cijena javnog gradskog saobraćaja za sve studente u Sarajevu.

No, prema izjavama studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu do blokade i protesta neće doći.

Naime, studenti su izjavili da oni ne znaju ko se krije iza imena 'Studentski pokret Bosne i Hercegovine', te da će oni svoja prava tražiti 'legalnim' putem.

"Mi jesmo nezadovoljni uslovima na Univerzitetu u Sarajevu, no svoja prava, barem za sada ćemo tražiti drugim putem. Spisak zahtjeva ćemo najprije usaglasiti sa asocijacijom studenata, a zatim uputiti Rektoratu. Protesti su mogući ukoliko se ne ispoštuju naši zahtjevi, odnosno ukoliko se nastave kršiti naša osnovna prava, no u ponedjeljak zasigurno neće doći do blokade fakulteta", saopštili su studenti filozofskog fakulteta za Sarajevo-x.com, dodajući da Studentski pokret poziva studente na proteste bez prethodnog usaglašavanja sa Asocijacijama studenata.

Navodno, Studentski pokret Bosne i Hercegovine oformila je osoba koja se trenutno nalazi u Švicarskoj.

Za Sarajevo-x.com aktivisti ovog pokreta su kazali da je njima cilj ujediniti sve studente u Bosni i Hercegovini, te da blokadom fakulteta žele promijeniti status studenata u bosanskohercegovačkom društvu.

Na pitanje da li su se prije toga usaglasili sa ostalim studentskim asocijacijama i da li su najavili proteste na fakultetima u Bosni i Hercegovini odgovorili su kako to nisu učinili, već se uzdaju u svoje članstvo (nekoliko hiljada studenata okupljenih u grupi na Facebooku), te da se nadaju da će svoje ciljeve ostvariti i bez toga.

"O tome da li će naša akcija uspjeti ne možemo suditi iz razloga jer nas vodi optimizam u svemu. Uspjeh ili ne, kao i sve kasnije akcije neće nas obeshrabriti, svjesni smo da smo skoro nastali i da naša popularnost među studentima BiH raste ogromnom brzinom, prilaze nam studenti masovno. Vezano za obavjest fakultetima, mi računamo jedino na naše članstvo, plakatiranje smo izostavili upravo računajući na to da je bolje imati studenta koga vodi svijest za bolje, od plakata od kojih se ne može više proći. To znači da računamo na studente fakulteta u BiH koji nam se sami javljaju i volontiraju", kazali su nam aktivisti ovog pokreta.

No, studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu se ograđuju od ovoga, tvrdeći da se radi o obmani studenata, te da će se svakako raditi na poboljšanju statusa studenata, ali ne na ovakav, neorganiziran, način.