"Kažnjavaju" rad "na crno"
0

Lažni inspektori u KS od poslodavaca traže novac

Sarajevo-x.com
Anis Ajdinović
Anis Ajdinović
Federalna uprava za inspekcijske poslove ima saznanja o pojavi "lažnih inspektora" na području Kantona Sarajevo, koji zloupotrebljavaju aktivnosti vršenja pojačanog inspekcijskog nadzora rada "na crno" Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Lažni inspektori vrše nezakonite radnje, odnosno vrše lažne inspekcijske preglede i naplaćuju "kazne" na licu mjesta.

"Ovim putem želimo upozoriti širu javnost, a posebno privredne subjekte na području cijele Federacije BiH sa akcentom na Kanton Sarajevo da svaki privredni subjekat prilikom dolaska inspektora ima pravo inspektoru zatražiti na uvid inspektorsku iskaznicu na kojoj stoji naziv inspekcijskog organa, identitet inspektora i slika, naziv radnog mjesta inspektora, pečat i potpis rukovodioca inspekcijskog organa, kao i zakonom propisana ovlaštenja", stoji u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U Upravi za inspekcijske poslove FBiH napominju da je nakon stupanja na snagu Zakona o prekršajima u FBiH način naplaćivanja kazni propisan prekršajnim nalogom, odnosno ni jedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonom propisana ovlaštenja da naplaćuje bilo kakvu vrstu kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda kod privrednih subjekata.

"Upozoravamo sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obavezno i bez bilo kakvog ustručavanja kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj tel. 033/563-360 ili 033/563-383, kako bi potvrdili identitet službenih osoba – inspektora", navodi Anis Ajdinović, šef kabineta u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će preduzeti sve zakonom propisane radnje kako bi spriječila navedene kriminalne postupke, te kako bi počinioci navedenih kriminalnih radnji bili otkriveni i sankcionisani. O svemu navedenom obavješteni su nadležni policijski organi.