Prema policijskim podacima
0

Lažne prijave kriminala sve popularnije

Piše: A. Kovač
Na području Bosne i Hercegovine nije rijetkost da građani lažno prijavljuju krađe automobila, silovanja, postavljene bombe, razbojništva...

Tako je u prvih devet mjeseci ove godine na području Federacije BiH registrovano 50 lažnih prijava, a odnose se na različite stvari. Gojko Vasić, načelnik Kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, u izjavi za Sarajevo-x.com kazao je da policija RS-a godišnje zaprimi oko 20 lažnih prijava za krađu automobila, a oko 50 o postavljenim bombama u tržnim centrima, školama...

"Policija je u proteklom periodu imala nekoliko lažnih prijava krađa automobila, potom lažnih dojava o postavljenim bombama, razbojništvima, teškim krađama i slično... Kada zaprimi prijavu, pogotovo o krađi automobila, policija pokrene detaljnu i iscprnu istragu, tokom koje se utvrđuje istinitost te prijave“, kazao je Vasić.

Naime, lažne krađe automobila građani obično prijavljuju kako bi naplatili osiguranje za navodno ukradeno auto.

Tako je Zoran Živanović, državljanin Norveške, 29. juna ove godine banjalučkoj policiji prijavio da su mu nepoznate osobe ukrale „Pasat“ norveških oznaka, koji je bio parkiran u blizni hotela "Cezar" u ulici Mladena Stojanovića. Živanović je krađu automobila prijavio zbog kockarskih dugova u koje je zapao, a koje je mislio isplatiti novcem od osiguranja.

Milorad Đenadija iz Kozarske Dubice, također, krajem juna ove godine prijavio je da su mu nepoznate osobe u Prijedoru ukrale "Audi B4" njemačkih registarskih oznaka. Policija je utvrdila da je riječ o lažnoj prijavi.

Krađu je banjalučkoj policiji 22. juna ove godine prijavio i Adis Šabotić. On je u prijavi naveo da mu je nepoznata osoba ukrala „BMW“ s parkinga ispred banjalučke Robne kuće "Boska".

Detaljnom istragom banjalučka policija je utvrdila da „Pasat“ s norveškim oznakama, kao ni „BMW“ čiji je vlasnik Šabotić, nisu ni ušli u BiH.

Prema Vasićevim riječima kada se radi o lažnim dojavama postavljenih bombi u tržnim centrima obično je riječ o reketu, a lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama najviše se događaju pred kraj školske godine.

Lažne dojave o postavljenim bombama često se dešavaju i na području Federacije BiH. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine samo na području Kantona Sarajevo upućeno 11 lažnih anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. Sedam dojava odnosilo se na postavljene bombe u školama.

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH ako neko prijavi da je neka osoba počinila krivično djelo, a da pri tome zna da ta osobe nije to uradila, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako neko lažno prijavi da je počinjeno krivično djelo, kao naprimjer prijavi krađu automobila, a da zna da se to nije doista dogodilo, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Ako neko prijavi sam sebe da je počinio neko krivično djelo, a nije ga počinio, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Prema riječima Vasića, po Krivičnom zakonu u Republici Srpskoj za lažno prijavljivanje raspon kazni je od novčane do dvije godine zatvora, zavisno na šta se lažna prijava odnosi.