SDS
0

Lažne političke krize skreću pažnju sa stvarnih političkih procesa

FENA
Predsjedništvo Srpske demokratske stranke smatra da „lažne političke krize imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti u Republici Srpskoj sa stvarnih političkih i ekonomskih procesa, kako bi se stvorio prostor za promjene Ustava BiH kao poslednjeg nedovršenog posla“.

Ova stranka u današnjem saopćenju navodi da „umjesto iskonstruisanih kriza, stvaranja lažnih sukoba i upotrebe političkog nasilja“, od OHR-a očekuje da „poništi mjere koje su donijeli bivši visoki predstavnici, a koje nedvosmisleno krše osnovna ljudska prava građana RS-a“.

Predsjedništvo SDS-a smatra, kako se navodi u saopćenju, „neprihvatljivim i, nasiljem nad demokratijom i suverenitetom zemlje, da OHR i međunarodni predstavnici u BiH, čak i poslije četrnaest godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, upotrebljavaju tzv. 'bonska ovlašćenja' i prisilu u pokušaju nametanja svojih političkih stavova“.

Napominju i da je Narodna skupština RS-a najviša demokratska institucija i kao takva legitimno zastupa političku volju i interese građana tog bh.entiteta.

„Zaključci i odluke koje donosi NS RS su odraz te volje i interesa, pa njihovo neuvažavanje znači suspenziju i nepoštovanje demokratije. Stoga, poslednja odluka visokog predstavnika i upotreba bonskih ovlašćenja samo je još jedna potvrda da BiH ne može da funkcioniše kao samostalna i suverena zemlja, i da se održava isključivo prinudom i spoljnim pritiskom“, zaključilo je Predsjedništvo SDS-a.