Razotkrivamo Facebook prevaru
0

Lažna Zana Marjanović "žica" kredit za mobitel

Piše: A. Panjeta
Svi koji na Facebooku na listi prijatelja imaju bh. glumicu Zanu Marjanović mogli su dobiti poruku u kojoj im ona navodno traži dopunu od 10 ili 20 KM za mobitel.

"Ovako imam jednu molbu za tebe, ako si u Bosni. treba mi jedna usluga i to hitno ovako, Ja sam trenutno kod prijateljice u Beogradu poslovno snimam neku predstavu i tako .. , i imam broj od bh,telekom-a , i nemam nigdje da kupim dopunu pa ako ikako mozes da kupis dopunu od 10/20 KM , nebitno koliko si u mogucnosti .. . Jer mi hitno treba", stoji u nepismeno sročenoj poruci koju smo dobili od lažne Zane Marjanović. "Zanu" smo zamolili da nam da broj telefona kako bismo joj direktno poslali kredit, ali se u tom momentu osoba koja zloupotrebljava ime bh. glumice isključila sa chata.

S obzirom da naš novinar poznaje Zanu, ali ne toliko dobro da bi mu preko Facebooka tražila 10 KM, te da je poruka napisana nepismeno, posumnnjali smo u čitavu priču, s obzirom da smo od još prijatelja dobili poruke da su imali slična iskustva. Nazvali smo Zanu Marjanović koja nam je kazala kako nema profil na Facebooku.

"To je dio mog posla, i nije mi neobično da je neko otvorio profil na moje ime. Znam odranije da postoji taj lažni profil, već sam neke od prijatelja na to i upozorila", kazala nam je Zana Marjanović, te se zahvalila na upozorenju kako neko od osoba koje je poznaju u stvarnom svijetu ne bi nasjeo na pokušaj prevare.

Osoba koja je kreirala njen lažni profil očito je radila smišljeno, jer su među prijateljima koje je dodala mnogi bh. glumci, novinari i druge ličnosti kako bi sve izgledalo još autentičnije.