'Domišljati' srednjoškolci
0

Lažna dojava umjesto odgovaranja

Sarajevo-x.com
Dojave o postavljenim bombama u sklopu školskih objekata sve češće plasiraju učenici kako bi izbjegli pisanje kontrolnih radova i ispitivanja profesora. Policijski službenici tvrde da lažne dojave većinom primaju krajem tromjesečja ili polugodišta, kada se intenziviraju školski zadaci i kada se zaključuju ocjene.

U prvih devet mjeseci, policija Kantona Sarajevo imala je 17 lažnih dojava o postavljenim bombama, od čega se njih sedam odnosilo na škole.

"Obično se radi o učeničkoj populaciji koja želi da izbjegne pismeni ispit ili neki drugi test, a ima i slučajeva prijava u firmama koje finansijski ne stoje dobro, pa se šalju lažne dojave o ugroženosti opće sigurnosti kako bi se zaoštrila situacija. Policija nastupa ozbiljno, te stalno upozorava nadležne u školama da prijave takve dojave, bez obzira koliko se neozbiljne činile, upozorio je Dragan Mioković, portparol MUP-a KS.

Sa lažnim dojavama susreću se i policajci u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Lažne dojave koje se tiču opće sigurnosti predstavljaju veliki utrošak snaga i energije policijskih snaga, kaže Srećko Bošnjak, portparol MUP-a HNK.

"Lažnih dojava je puno, a ove godine smo uspjeli otkriti četiri osobe koje su snosile posljedice za lažno prijavljivanja krivičnog djela. Prema dostavljenim podacima, obično se radi o maloljetnicima koji na taj način žele izbjeći školske obaveze, ali i malo starijim osobama koji na taj način žele alarmirati policiju, izigravati 'face' ili jednostavno 'ubiti' dosadu“, ističe za naš portal Bošnjak.

MUP Zeničko-dobojskog kantona nedavno je intervenirao zbog lažne dojave o postavljenoj bombi u Industrijskoj školi, nakon čega je policija uputila apel roditeljima i nastavnicima da ukažu na ozbiljnost ove vrste prekršaja i sankcije koje mogu snositi.