Zoološki vrt Pionirska dolina
466

Lavovi i dvije ženke kengura u Sarajevo stižu u narednim danima

Piše: J. H.
Zvjerinjak za lavove u Pionirskoj dolini (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Zvjerinjak za lavove u Pionirskoj dolini (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Zoološki vrt Pionirska dolina u Sarajevu ovih dana će postati dom za dvije nove ženke kengura. Početkom marta trebali bi biti smješteni i lavovi.

Nakon što su prošle godine psi lutalice zaklali četiri kengura, u Pionirskoj dolini ostao je samo jedan mužjak. Zbog toga su čelni ljudi ovog zoološkog vrta otputovali u Češku, Sloveniju i Njemačku kako bi pronašli dvije ženke kengura koje bi u narednim danima trebale biti dovezene u Sarajevo zahvaljujući donaciji od 10.000 eura kompanija Revelique Cosmetics i CM/Ovnak.

Iako je bilo planirano da se lav i lavica u zvjerinjak u Pionirskoj dolini smjeste do kraja februara, kako sada stvari stoje, to se neće desiti u ovom mjesecu, već polovinom marta.

Osim toga, potpisan je i ugovor o nastavnoj, naučnoj i stručno-tehnološkoj saradnji između KJKP Park i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kojim će studentima biti omogućeno da u zoo vrtu Pionirska dolina kroz praktičnu nastavu steknu određena znanja u pogledu analize, pretraga, liječenja i pravilne ishrane životinja.

"RZC Pionirska dolina i zoo vrt, jedini zoo vrt u BiH, raspolaže sa 38 životinjskih vrsta, a osim autohtonih vrsta, u našem zoo vrtu borave i egzotične, odnosno životinje koje potječu iz svih krajeva svijeta", kaže Aldijana Hamza, stručna saradnica za informisanje KJKP Park.

Osim lavova i kengura, Pionirska dolina ove godine bit će bogatija za mare, alpake i lemure.

S druge strane, Veterinarski fakultet omogućit će pojedine medicinsko-veterinarske preglede te eventualno liječenje životinja, kao i pregled i analizu stočne hrane zoo vrta u RZC Pionirska dolina, odnosno onu vrstu njege i veterinarske zaštite, kao i laboratorijske analize koje veterinarska služba KJKP Park, odnosno zoo vrta, nisu u mogućnosti uraditi.