BiH
0

Latal: Pred novim Vijećem ministara BiH duga lista prioriteta

FENA
Srećko Latal
Srećko Latal
Zbog čekanja na formiranje novog Vijeća ministara BiH, koje je trajalo više od 450 dana, veoma je duga lista stvari koje nova državna vlada treba da pokrene, ocijenio je danas u izjavi Feni analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Po njegovim riječima, to se prije svega se odnosi na projekte vezane za pristupanje Evropskoj uniji.

"To znači finaliziranje dogovora šestorice lidera vezano za dva preostala zakona koja su ključna za daljnji napredak prema EU: zakon o državnoj pomoći i zakon o popisu stanovništva", kazao je Latal.

Nakon toga, sljedeći ključni zadatak je da Vijeće ministara BiH pokrene rekonstrukciju koordinacije pristupanja Evropskoj uiniji.

"Ono što se vidjelo u slučaju gotovo propasti pregovora o IPA paketu za 2011. jeste da je mehanizam entitetskog koordiniranja u pripremi i implementaciji evropskih projekata u totalnom zastoju. Prema tome taj mehanizam bi trebalo rekonstruirati, a Direkciju za evropske integracije ojačati", smatra Latal.

Poslije toga ono što bi Vijeće ministara moglo i trebalo da pokrene jesete koordinacija s entitetima na pripremi za ekonomske i socijalne izazove u 2012., a možda čak da pokrene pregovore o reprogramiranju stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, te u koordinaciji s entitetima ostale ključne reforme koje su neophodne kako za bržu ekonomsku i socijalnu konsolidaciju unutar BiH, tako i za brže pristupanje Evropskoj uniji, kazao je Feni analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.