BiH
0

Latal: Korak naprijed u normalizaciji odnosa Sarajevo - Beograd

FENA
Srećko Latal
Srećko Latal
Posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu vjerovatno će predstavljati korak naprijed u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Sarajeva, ocijenio je danas u izjavi za Agenciju Fena analitičar Udruženja za društvena dešavanja SOS Srećko Latal.

Vučić dolazi sutra u službenu posjetu BiH na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, što je njegova prva posjeta inozemstvu nakon nedavnog trijumfa na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Latal kaže da je možda teško očekivati neke konkretne rezultate sutrašnje posjete u smislu dogovaranja konkretnih projekata, ali naglašava njenu važnost kao simbola poboljšanja odnosa.

Po njegovinm riječima, to je posebno važno za političku situaciju u Republici Srpskoj, gdje je odlazak s vlasti Borisa Tadića značio gubitak podrške za SNSD, odnosno početak izbalansiranijeg pristupa Beograda RS-u i BiH u cjelini.

U tom kontekstu smatra da ova posjeta ide indirektno protiv izjava nekih lidera RS-a koji su dovodili u pitanje opstojnost BiH.

Latal naglašava da je nova vlast u Srbiji, odnosno nova politička generacija s Vučićem na čelu napravila veliki iskorak ka Evropskoj uniji i pokazala stepen zrelosti kakav se ne vidi u BiH.

Iako ostaje da se vidi da li će Vučić realizirati svoja predizborna obećanja, Latal je naglasio da je čitava predizborna kampanja u Srbiji bila veoma pozitivna, okrenuta ka konkretnim stvarima (borba protiv korupcije, Evropska unija...), što, nažalost, nije bio slučaj u BiH.