BiH
3

Lasić: Šteta od majskih poplava iznosi oko četiri milijarde KM

Piše: A. M.
Jago Lasić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Jago Lasić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić izjavio je danas da će štete od poplava koje su u maju ove godine zadesile BiH i okolne države biti dugoročne, te da se procjenjuju na čak četiri milijarde KM.

"Konkretno, ako imate jednu trećinu države pod vodom, ne radi jedna trećina privrede, za jednu trećinu imamo smanjen izvoz, što reflektuje manje novca u opticaju, a onda to automatski znači manje punjenje budžeta, manju potrošnju i manje svega. Što se tiče industrijske proizvodnje u FBiH, ona je za prvih pola godine veća za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine, dok je na nivou države zabilježen rast industrijske proizvodnje za 0,1 posto", kazao je Lasić.

"Što se tiče izvoza u FBiH za prvih šest mjeseci, izvoz je bio manji za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, dok je na nivou države izvoz bio manji za 0,5 posto. U CEFTA-i imamo smanjenje izvoza za 51,6 posto i to nam daje do znanja koliko nam je Hrvatska važno tržište. Iz EU-a uvezli smo 33 posto više nego prethodne godine, što je također efekt ulaska Hrvatske u EU", dodao je Lasić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.