BiH
0

Lange: Provođenje SAA najbolja priprema za status kandidata i kasnije članstvo u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor Generalne direkcije za proširenje u Evropskoj uniji Dirk Lange, odgovoran za BiH i Albaniju, izjavio je u petak u Sarajevu da EU sada sa svim zemaljama zapadnog Balkana ima barem parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nada se da to znači novi zamah za sve zemlje regije na evropskom putu.

Govoreći na regionalnoj konferenciji frakcije Evropske narodne stranke - Evropskih demokrata (EPP - ED) u Evropskom parlamentu, koja okuplja konzervativne i narodnjačke stranke, Lange je kazao da se preostali potpisi SAA mogu očekivati u prvoj polovini naredne godine, čime će sa zemljama zapadnog Balkana biti stvorena čitava mreža SAA koja regulira odnose EU-a i zapadnog Balkana, što je uvjet za jačanje regionalne saradnje.

Evropska perspektiva data zemljama u regiji pokazala se vjerodostojnom i pokazalo se da je strategija EU-a bila ispravna, uz neke male korekcije, ocijenio je on.

Provođenje SAA je najbolja priprema da se zemlje pripreme da pređu u status kandidata a zatim i u članstvo. Potpisivanje SAA je jasan signal da je zemlja na pravom kolosijeku, što je shvaćeno i od poslovnih ljudi u svijetu, kazao je Lange.

Govoreći o ublažavanju viznog režima za zemlje regije koje stupa na snagu 1. januara, Lange je kazao da je Evropska komisija predložila otvaranje dijaloga za punu liberalizaciju viznog režima. Pritom je jedan od osnovnih uvjeta ispravno provođenje sporazuma o readmisiji.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je u svom obraćanju istaknuo da se u BiH sve promijenilo nakon parafiranja SAA, a samo sedam dana ranije situacija nije izgledala tako.

Parafiranje SAA je pokazalo "meku moć" Evropske unije u najboljem vidu, rekao je Topčagić, naglašavajući da takve stvari ipak ne dolaze same od sebe, već im je prethodio veliki rad onih koji su posvećeni evropskim integracijama.

Karakteristika procesa evropskih integracija u BiH je povezanost s izgradnjom države, ocijenio je on, naglašavajući kako u početku ovog procesa BiH nije imala ništa od potrebnih institucija na državnom nivou. Zbog toga je bilo izuzetno važno izgraditi institucije koje će predstavljati cijelu zemlju i koje će biti partner Evropi.

U prethodnim fazama se evropska politika uvjetovanja pokazala korisnom, ali Topčagić sada poziva na drugačiji pristup, jer stvarne reforme počinju procesom priključenja, a BiH će pristup pretprijemnim fondovima imati tek kada bude u statusu kandidata.

On je zato zatražio podršku za daljnji napredak BiH, kao i finansijsku pomoć. "Tek će se na taj način područje mira i prosperiteta, što predstavlja EU, proširiti i na ovaj region", kazao je Topčagić.