Savez sindikata RS
0

Lančani rast cijena ugrozit će životni standard

SRNA
Savez sindikata Republike Srpske procjenjuje da će poskupljenje električne energije od 7,7 odsto, koji je stupilo na snagu 1. januara, kao i skok cijena goriva od 10 do 70 feninga po litri, sigurno izazvati lančani rast cijena osnovnih životnih namirnica, "što će ugroziti ionako nizak životni standard radnika i građana".

"Kada se ima u vidu da je potkraj prošle godine u mnogim opštinama Srpske poskupjela voda i komunalne usluge, razlog za strah od novih poskupljenja, prije svega prehrambenih proizvoda, postaje sasvim realan", saopšteno je iz Saveza sindikata.

Savez sindikata konstatuje da će ova poskupljenja dovesti i do povećanja vrijednosti sindikalne potrošačke korpe za najmanje pet odsto, a čija vrijednost je, prema podacima sindikata, u decembru prošle godine iznosila 1.617 KM.

U saopštenju se navodi da će poskupljenja najviše osjetiti radnici zaposleni u prerađivačkoj industriji, u kojoj je prosječna neto novembarska plata bila 532 KM, iz čega "proizilazi da će ovoj, najbrojnijoj kategoriji radnika, mjesečno biti potrebno četiri sadašnje prosječne plate da bi preživjeli".

Savez sindikata upozorava i da radnici svaki dan ostaju bez posla zbog recesije, da je "ekonomsko-socijalna situacija u RS pogoršana lošim odnosom jednog broja poslodavaca", te navodi da bi radi zaštite minimuma prava radnika trebalo pojačati inspekcijske i kontrole Poreske uprave, kao i reaktivirati ideju o uvođenju diferencirane stope PDV-a na hranu, dječiju hranu i lijekove.