Brži, jači i bolji
0

Lanac automafije razbijen u akcijama Kamen i Kum

Sarajevo-x.com
Početkom 2011. godine pokrenuta je do sada najveća policijska akcija usmjerena protiv organiziranih kriminalnih grupa koje su se bavile krađama vozila, krivotvorenjem dokumenata, daljnom preprodajom auto-dijelova te drugim nelegalnim aktivnostima.

Koordinirano djelovanje više policijskih tijela i Tužilaštva BiH, ujedinjeno pod kodnim nazivom KAMEN, donijelo je izuzetne rezultate na terenu.

"U okviru Tužilaštva BiH tada je otvorena je istraga protiv većeg broja osoba za koje se u tom momentu smatralo da učestvuju u izvršenju krivičnih djela. Formiran je operativni policijsko-tužilački tim koji su sačinjavali MUP-ovi RS, FBiH i Kantona Sarajevo, i taj tim je za kratko vrijeme rasvjetlio ogroman broj slučajeva otuđenja putničkih motornih vozila", kaže Oleg Čavka, tužitelj Tužilaštva BiH.

Edin Vranj, zamjenik načelnika Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije, ukazuje na neke od rezultata akcije.

"Akcija Kamen se pamti i po činjenici da je u jednom danu privedeno 40 osumnjičenih osoba. Ova kriminalna grupa je surađivala sa još tri kriminalne grupe u našoj zemlji. Oni bi nastavili sa krađama automobila, da ih mi nismo spriječili u tome", pojašnjava Vranj.

Milan Božić, inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova KS, kaže da su uhapsili 11 izvršilaca, a i najveći broj ukradenih automobila su oduzeli službenici MUP-a KS.

Činjenica je da je nakon Kamena značajno opao broj krađa automobila na području KS.

Početkom 2011. godine MUP KS je u saradnji sa centrima javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i Trebinje, a po nalogu Specijalnog Tužilaštva Republike Srpske i Tužilaštva KS, učestvovao i u akciji KUM, usmjerenoj protiv organiziranog kriminala sa težištem na suzbijenje krađe vozila. I ova akcija potvrdila je važnost saradnje policija u borbi protiv auto-kriminala.

"Borba protiv auto-mafije, kao i svih drugih oblika organizovanog kriminala zahtijeva zajedničku akciju svih policijskih agencija koje djeluju na određenom području", naglašava Nebojša Popović, načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Istočno Sarajevo.

Rezultati akcija Kamen i Kum, kao i druge združene akcije doprinose zaštiti imovine građana BiH i povećanju općeg stanja sigurnosti u našoj zemlji.