Sud BiH
0

Lalović i Škiljević ne smiju napustiti mjesto prebivališta

FENA
Sud BiH donio je 19. novembra rješenje kojim se određuju mjere zabrane osumnjičenim Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, osumnjičenima za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Mjere uključuju zabranu napuštanja mjesta boravišta bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napuštaju da bi se pojavili pred Sudom u ovom krivičnom postupku ili po odluci Tužilaštva, kao i zabranu putovanja van BiH, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Radi izvršenja ove mjere, naredilo se privremeno oduzimanje svih važećih putnih isprava izdatih na imena osumnjičenih. Oni će putne isprave predati, a mjeru će izvršiti Policijska stanica (PS) Bijeljina, odnosno Policijska stanica (PS) Istočno Sarajevo, o čemu će osumnjičenima biti izdate potvrde.

Naređena je i zabrana izdavanja novih pasoša i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice, a mjere će izvršiti Državna granična služba na način da će osigurati unošenje te zabrane u Glavni centar za obradu podataka.

Provođenje mjere zabrane napuštanja boravišta osumnjičenih vršit će pripadnici Policijske stanice Bijeljina (za osumnjičenog Radoja Lalovića), odnosno Policijske stanice Istočno Sarajevo (za osumnjičenog Soniboja Škiljevića) najmanje jedanput dnevno u različitim vremenima provjere, a Policijska stanica Bijeljina, odnosno Policijska stanica Istočno Sarajevo, svakodnevno će pismenim putem izvještavati Sud o tome da li su osumnjičeni ispoštovali odluku.

Osumnjičenima se, u bilo kojem slučaju, zabranjuje međusobno kontaktiranje i kontaktiranje (posredno ili neposredno) sa svjedocima i saizvršiocima.

Izrečene mjere zabrane u ovom rješenju mogu trajati dok za to postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

Nalaže se strogo postupanje u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu BiH.

Osumnjičenima će biti određen pritvor, ukoliko prekrše bilo koju zabranu nametnutu spomenutim rješenjem.