BiH
28

Lakše školovanje studentima sa posebnim potrebama u Zenici

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U sali Metalurškog fakulteta Univerziteta u Zenici danas je svečano otvoren Ured za podršku studentima sa posebnim potrebama Univerziteta u Zenici koji će im olakšati školovanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ured je otvoren u okviru Tempus projekta "Jednake mogućnosti za studente sa posebnim potrebama u visokom obrazovanju", a današnjem otvorenju prisustvovao je veliki broj profesora Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu, te studenti i drugi gosti.

Koordinatorica projekta, te profesorica sa Univerziteta u Sarajevu, Adila Pašalić-Kreso je istakla kako je otvorenje današnjeg ureda samo manja reformski zadatak na univerzitetima u BiH, te Sveučilištu u Mostaru.

"Ovo je jedno osvješćivanje jednog akademskog i neakademskog osoblja, da izađu u susret studentima koji imaju posebne potrebe. Ovdje se učimo kako im možemo dati te potrebe i na nama preostaje da na ovome kontinuirano radimo. Svako se može pronaći u neravnopravnoj situaciji sa drugim studentima, a mi smo evo formirali ove urede gdje imamo načine i mogućnosti da im olakšamo tu poteškoću", kazala je Pašalić-Kreso.

Vizija i misija jeste da studenti sa posebnim potrebama u visokoškolskom obrazovanju budu na što adekvatniji način integrisani u akademsku zajednicu.

"Ured za podršku ima za glavni cilj da održi visokoškolsko obrazovanje i unapređenje kvaliteta potreba i prava i prava osoba sa posebnim potrebama. Otvorenje ovog Ureda i sva obuka je rezultat Tempus projekta koji je u protekle tri godine bio u pripremi. Od novembra 2013. godine smo uselili u naše prostorije koje su opremljene materijalima i uređajima koji su važni za što lakše obrazovanje studenata sa posebnim potrebama", izjavila je koordinatorica Ureda za podršku studentima Univerziteta u Zenici, mr. Azemina Durmić.

Ured za podršku studentima sa posebnim potrebama pruža: usluge osiguranja asistivne tehnologije, prilagođavanje potrebnih informacija, nastavni i ispitni materijal u digitalnom, audio ili nekom drugom formatu prema specifičnim zahtjevima studenata, osiguranja sistematskog provođenja prilagođenog načina polaganja ispita, usmene provjere znanja umjesto pismenih, podršku studentima sa posebnim potrebama putem tutora ili tumača za znakovni jezik i drugo.

U okviru današnjeg svečanog otvorenja Ureda za podršku studentima sa posebnim potrebama, obratili su se i rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić i ministar za obrazovanje Mirko Trifunović koji su istakli da je ovaj Ured korak naprijed Univerziteta u Zenici i obrazovanja studenata sa posebnim potrebama.

Ajdin, Amela i Branka su studenti sa posebnim potrebama Univerziteta u Zenici i oni su danas prisutnima ispričali svoja iskustva i istakli da su se najviše bojali reakcije društva, ali su odlučno nastavili dalje živjeti i sada aktivno učestvuju u radu centra. Oni su još dodali da je lijepo znati da postoje vrata na koja mogu pokucati, tražiti i dobiti pomoć da budu ravnopravni sa svim ostalim ljudima u društvu.

Partneri u ovom projektu su svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar, Univerzitet u Bihaću, Univerzitet Istočno Sarajevo, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Zenici kao i EU partneri i to: WU Vienna University of Economics and Business (Austrija), Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (Belgija) i University of Alicante (Španija).

Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na e-mail [email protected] ili lično u Uredu za podršku studentima sa posebnim potrebama u Kampusu UNZE, Sportska dvorana Metalurškog fakulteta kao i na Facebook stranici.