Prisluškivani razgovori
0

Lakić pričao kako je ubio Ratu Spaića i Milijana Marinkovića

Sarajevo-x.com
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Na današnjem nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalim optuženima za pet ubistava, milionsku pljačku, reketiranje i šverc narkotika u sudnici su preslušani prisluškivani razgovori između optuženog Milenka Lakića i njegovog cimera u ćeliji KPZ Mostar Mladena Đidića.

Svjedok Tužilaštva BiH Semir Šarić, koji je kao istražitelj SIPA-e u Mostaru sačinio izvještaj vezan za transkripte, u sudnici je puštao audio material, koji je bio vizuelno propraćen pisanim transkriptima.

Lakić je po naredbi Suda BiH u zatvorskoj ćeliji prisluškivan puna tri mjeseca, a u svojim razgovorima sa pritvorskim kolegom pričao je u svom poznanstvu sa prvooptuženim Turkovićem.

Najzanimljiviji detalj prisluškivanih razgovora bio je kada je Lakić, u ćeliji Đidiću ispričao da je 2006. godine u Istočnom Sarajevu ubio Ratu Spaića, a godinu dana ranije u okolini Zvornika i Milijana Marinkovića.

Upravo Lakić svojevremeno je zbog ovih zločina bio privođen, ali mu ubistva nikada nisu dokazana, pa se oba slučaja još vode kao nerasvijetljeni. U prisluškivanom razgovoru on je svom kolegi iz pritvorske ćelije, pričajući o ubistvu Rate Spaića, rekao: "Ja sam ga puk’o, ali nisu mi mogli dokazati."

Prvooptuženi Turković danas je zatražio izuzeće državnih tužilaca Olega Čavke i Diane Kajmaković, tvrdeći da su oboje korumpirani i povezani sa kriminalom, na šta mu je iz sudskog veća poručeno da svoj zahtjev dostavi Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Tokom današnjeg pretresa počelo je saslušanje svjedoka Emira Zekovića, koji je šura svjedoka pokajnika u ovom predmetu Isljama Kalendera, a nastavak procesa zakazan je za 16. novembar.