Doček Nove godine u BiH
0

Laka istu večer nastupa u Mostaru i Sarajevu

Sarajevo-x.com
Banja Luka, Foto: Banjaluka.rs.ba
Banja Luka, Foto: Banjaluka.rs.ba
Ukoliko se niste odlučili gdje ćete proslaviti Novu 2009. godinu, još uvijek nije kasno da se odlučite za praćenje nekih od novogodišnjih programa koji se organizuju na centralnim trgovima u većim bh. gradovima. Za vas donosimo kratak pregled ovih programa uz koje, sa dobrim raspoloženjem i veseljem, možete ispratiti staru i dočekati Novu godinu.

Sarajevo

Doček Nove godine u Sarajevu, u organizaciji Gradske uprave i agencije "Stage art", bit će organiziran ispred Vječne vatre. Novogodišnji program priređuje se uz slogan "Sarajevo, ti i ja", a činit će ga dječiji program u trajanju od 15 do 17 sati i centralni dio koji će zvanično početi u 21 sat.

Dječiji program, nazvan "Liloland", koji će se održati u Bosanskom kulturnom centru, osmišljen je tako da djeca pjevaju hitove. Odabir djece koja će nastupati izvršen je u osnovnim školama, a predviđen je i nastup plesne grupe 7UP sa specijalnim gostima - maskotama "Fifi i cvjetno društvo".

Građane glavnog grada Bosne i Hercegovine zabavljat će Irina i grupa "Storm", grupa "Letu štuke", "Bosnian Aquarel" i "Sarajevo Drum Orchestra". Uz dobru zabavu i druženje, u Sarajevu će tačno u ponoć biti upriličen nezaboravan vatromet. Pet minuta poslije ponoći, na bini ispred Vječne vatre nastupit će ovogodišnji bh. predstavnik na Eurosongu Elvir Laković Laka, koji će, nakon Mostara, i u Sarajevu održati 80-minutni koncert.

Banja Luka

Najluđu noć Banjalučani će provesti uz deset izvođača koji će nastupiti na Trgu Krajine i "Parkiću".

Svečani doček za najmlađe bit će organizivan na Trgu Krajine sa početkom u 11 sati, a trajat će do 13 sati. Učesnici programa će biti dječiji horovi "Vrapčići", "Pčelice" i "Zvončići", dok će u programu nastupiti i plesni studio "Siti džez", baletni studio "Alegro", solisti Jovana Raljić, Sara Spasojević, Dunja Čađo i Aleksandra Čađo, te pobjednici festivala "Mali kompozitor".

Novogodišnji program na velikoj bini na centralnom gradskom trgu počet će u 19 sati, a nastupit će Krajiški trubači, Maja Tatić, grupa "Saound Bit", Svjetlana Ceca Vidović u pratnji Slobodana Vidovića na harmonici i grupa "Treća smjena" koji će do 01.30 poslije ponoći zabavljati okupljene Banjalučane. Mala bina bit će smještena između Banskog dvora i Palate RS, a na njoj će od 21 do 00.30 nastupiti grupe "Balkan eksperes", "Deep in joy" i "Afrodizijak", te DJ Jovo. U ponoć je planiran vatromet koji ove godine Banjaluci poklanja kompanija M:tel.

Mostar

Svečani doček Nove godine na otvorenom u Mostaru održat će se, kao i prethodnih godina, na Španjolskom trgu.

Novogodišnji program započet će nastupima za djecu, a tom prilikom djeca će gledati članove i članice Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske limene glazbe Mostar, te štićenike Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Roslaes“, učenike Muzičke škole I i II stupnja Mostar, Sandu Pandžu, učenicu V osnovne škole Mostar, ansambl "Menueto“ Mostar, Dječiji hor Pavarotti, plesni studio "Mo Stars“, plesni studio "Flash“ i Lutkarsko pozorište Mostar.

Centralna manifestacija počinje u 21 sat, a Mostarci će ispratiti staru i dočekati Novu godinu uz muziku grupe "Malter Ego", Laku, grupe Elemental i Pips, Chips & Videoclips.

Zenica

Doček Nove 2009. godine u Zenici održat će se ispred robne kuće "Bosna", a novogodišnji program počinje već u 12 sati podjelom paketića za najmlađe i prigodnim performansom plesne grupe "Latino". Večernji program dočeka počet će uz sevdalinke koje će izvesti Hajrudin Halač Heli, Hayat zvijezda Saudin Fetić i Zijad Šut, a nakon njih nastupiti će Alen Šojko, Admir Kulović Kula, Cvetelina Grahić, Keno Refleks i Sani, grupa “Adrenalin”, i break dance grupa “Trick Force Kids".

Sat vremena prije ponoći ispred "Bosanke" nastupit će rock grupa "No Rules", koja će sa Zeničanima dočekati Novu godinu, nakon čega slijedi tradicionalni vatromet.

Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini za najluđu noć nastupa beogradska grupa "Neverne bebe", a građani će se moći poslužiti besplatnom rakijom i vinom. Prije "Nevernih beba", nastupit će pobjednici muzičkog festivala "Djeca pjevaju Semberiji", "Plesni studio 101" i DJ Dragan.

Tuzla

Građani Tuzle Novu 2009. neće slaviti na otvorenom jer je općina Tuzla odlučila da ove godine ne bude organizovanog dočeka. Ipak, zabavni program pod nazivom "Nova dječija godina" bit će održan na šetalištu Slana banja, a mališani u Tuzli će uživati uz performans glumaca, plesačica i mladih pjevača.

Bihać

Provod na otvorenom ove godine bit će priređen i na centralnom gradskom trgu u Bihaću, a građane koji dođu na trg zabavljat će domaći bendovi. Lokalne vlasti ove godine su odlučile da ne priređuju novogodišnji vatromet, pravdajući ovu odluku teškom ekonomskom situacijom.