BiH
0

Lajčak: Sve zemlje članice PIC-a saglasne da su moje mjere legitimne

FENA
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) dali su punu podršku odlukama visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka, upozorivši kako se one moraju u potpunosti poštovati i da je svako njihovo kršenje antidejtonska aktivnost.

Kako je po završetku dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora PIC-a u Sarajevu izjavio visoki predstavnik, članice PIC-a su zaključile da su njegove mjere od 19. oktobra u skladu sa Dejtonskim sporazumom i u okviru mandata koji ima visoki predstavnik.

-Sve delegacije bez izuzetka su se saglasile da su moje mjere legitimne, u okviru mog mandata i u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Samo jedna zamlja ima različito gledanje na ove mjere, vezano za njihov politički kontekst. To je njihovo pravo i ja nikako ne bih pravio senzaciju od toga, kazao je Lajčak.

Naime, Ruska Federacija je izdvojila mišljenje u pogledu mjera visokog predstavnika, izrazivši najdublju zabrinutost zbog posljedica koje ove mjere ostavljaju. Uzimajuću u obzir da lideri u BiH nisu uspjeli postići dogovor oko ovih mjera, Rusija smatra da bi bilo produktivnije da su one donesene u stabilnijem okruženju.

Upravni odbor PIC-a naglasio je u svojoj deklaraciji da je cilj Lajčakovih mjera bolje funkcioniranje državnih institucija, te da su neophodne radi ubrazavanja reformskog procesa u zemlji.

Zbog nedostatka pomaka u realizaciji ključnih reformi, Upravni odbor PIC-a je podržao pristup prema kojem težište treba staviti na završavanje implementacije Dejtonskog sporazuma, uključujući napore u borbi protiv evidentne nefunkcionalnosti državnih institucija.

Upozoreno je da PIC neće ostati pasivan u slučaju provokativnih izjava ili poteza, te da će svi politički lideri ili institucije u BiH koje osporavaju visokog predstavnika i Upravni odbor PIC-a biti predmetom odgovarajućih mjera.

Podcrtano je kako međunarodna zajednica zadržava sve potrebne instrumente za suzbijanje destruktivnih tendencija i da neće dopustiti pokušaje podrivanja Dejtonskog sporazuma kako u zemlji, tako i van nje.

Lajčak je izrazio razočarenje istupom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića danas pred Upravnim odborom PIC-a i njegovom najavom podnošenja ostavke. Kazao je kako je Špirićeva eventualna ostavka njegovo pravo, ali bi bila potpuno neodgovorna i neprimjerena.

-Njegovo viđenje funkcionalnosti Vijeća ministara nije u skladu sa Ustavom, za razliku od od mojih odluka. Paradoks je da predsjedavajući razmišlja o ostavci zbog protivljenja mjerama koje omogućavaju efikasno funkcioniranje tijela kojim on predsjedava, ocjena je Lajčaka.

On ucjenama smatra najave SNSD-a da će povuči svoje predstavnike iz zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH, ukoliko visoki predstavnik ne povuče svoje odluke.

-Spreman sam na dijalog, ali na mene ne funkcioniraju ucjene, ustvrdio je Lajčak, ponovivši da on svoje odluke neće mijenjati niti povlačiti, jer one poštuju ustavne principe i idu u korist svih građana i konstitutivnih naroda.

Nije želio precizirati kakve će konkretne mjere poduzeti ukoliko se SNSD-a zaista povuče iz organa vlasti, ali je kazao kako za to postoji ustavni okvir.

On je kazao i da se razgovori sa pravnim ekspertima iz RS u vezi sa njegovim mjerama nastavljaju, te da postoji spremnost da se nađe rješenje koje će otkloniti nedoumice.

Upravni odbor PIC-a je ocijenio pozitivnim sastanak sa liderima političkih stranaka koji čine vladajuću koaliciju, s obzirom da su svi lideri iskazali svoju privrženost evropskoj budućnosti BiH.

Pozdravljen je i Sporazum o pokretanju procesa policijske reforme, koji su članovi vladajuće koalicije potpisali prošlog vikenda u Mostaru.

-Očekuje se normalizacija političke situacije, te da politički lideri nastave sa konkretnim aktivnostima kako bi bilo moguće da BiH napreduje prema potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, izjavio je visoki predstavnik.

Na svom dvodnevnom zasjedanju, Upravni odbor PIC-a je pozvao Srbiju kao jednu od potpisnica Dejtonskog sporazuma, kao i organe vlasti u BiH, posebno u RS, da poštuju obaveze iz međunarodnog prava, te u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom.

Potrebna je, kako navode, njihova proaktivna uloga u hapšenju preostalih optuženika, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te na suzbijanju mreže podrške bjeguncima.