BiH
0

Lajčak sutra u Narodnoj skupštini RS-a

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak boravit će sutra u Banjoj Luci, gdje će se obratiti Narodnoj skupštini RS-a i odgovarati na pitanja poslanika, najavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić.

Obraćanje zakazano za 11.00 sati direktno će prenositi RTRS.

Subašić je naveo da će visoki predstavnik u svome obraćanju prezentirati mogućnosti za izlaz iz trenutnog zastoja i povratak procesu evropskih integracija.

On će naglasiti da entitetski parlamenti imaju važnu i legitimnu ulogu u rješavanju trenutnog zastoja i pokretanja zemlje s mrtve tačke.

  • Parlamentarci su suočeni s jasnim izborom između pada u izolaciju ili sustizanja drugih zemalja u regionu u pogledu napretka ka EU, rekao je Subašić.

Lajčak će istaknuti da je integracija put kojim parlamentarci mogu krenuti ako tako odluče, a to je sigurno put kojim svi građani BiH žele krenuti.

  • Vremena je sve manje i posljedice stalnih blokada su ozbiljne za cijelu zemlju, upozorio je glasnogovornik OHR-a.

Takom posjete Banjoj Luci Lajčak će se susresti sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, premijerom Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem. Obraćanje Parlamentu Federacije BiH zakazano je za 2. oktobar.

Odgovarajući na moguću povezanost sutrašnjeg Lajčakovog boravka u Banjoj Luci i četvrte runde tehničkih razgovora o reformi policije koja će se sutra održati u ovom gradu, Subašić je kazao da se radi o "slučajnosti", jer je Lajčakova posjeta ranije zakazana.