BiH
0

Lajčak: Stavovi SNSD-a su vrlo problematični

Sarajevo-x.com
U svom obraćanju na 10. Interparlamentarnom susretu delegacije Evropskog parlamenta i predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, visoki predstavnik Miroslav Lajčak jučer je upozorio bh. političare da ne dozvole da im se odvrati pažnja.

"Kako bi potpisale sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u prvoj polovini 2008. godine, koalicione stranke moraju provesti dogovor o reformi policije koji je najprije usaglašen u Mostaru, a koji se sadržajno i suštinski razrađuje u obliku nacrta zakona“, kazao je Lajčak u svome obraćanju koje prenosi OHR.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak naglasio je da koalicija također mora pokazati napredak u reformi javne uprave i reformi sistema javnog emitovanja, te uvjeriti Međunarodni krivični tribunal u Hagu da organi vlasti u BiH čine sve što je u njihovoj moći kako bi doveli optužene ratne zločince pred lice pravde.

Lajčak se u svome obraćanju osvrnuo i na probleme koji su nastali prilikom donošenja budžeta proteklih dana.

"Žalosna priča o ovogodišnjem budžetu pokazuje na kakve probleme nailazimo - kada se političari bave drugim stvarima, onda zadaci od krucijalnog značaja ostaju neizvršeni. Pregovori oko budžeta su se usredsredili na razlike umjesto na željene rezultate. Rezultat toga bila je serija odlaganja stvari, što je nanijelo štetu interesima građana BiH“, naglasio je Lajčak.

U istom govoru visoki predstavnik je govorio o stavovima vladajućih političkih stranaka.

"S jedne strane, stavovi SNSD-a su vrlo problematični. Oni ukazuju na to da ova dominantna stranka u RS želi da umanji značaj postojećih državnih institucija i načini ih čisto virtualnim. S druge strane, SDA je promijenila svoj stav u pogledu reforme policije“, kazao je Lajčak.