BiH
0

Lajčak: Špirićeva ostavka njegov izbor, ali i neodgovoran potez

FENA
"Odluka Nikole Špirića da podnese ostavku je njegovo pravo i njegov izbor, ali to nije odgovoran potez", ocijenio je danas visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak. Lajčak smatra da Špirićeva ostavka neće smiriti sadašnju političku situaciju u BiH, ali od Vijeća ministara očekuje da u potpunosti funkcionira u svom tehničkom mandatu, saopćeno je iz OHR-a.

U OHR-u ističu da ostavka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH znači da je Vlada BiH sada u tehničkom mandatu. Vijeće ministara i dalje ima odgovornost da osigura nastavak funkcioniranja uprave.

Zakon o Vijeću ministara predviđa ovakvu mogućnost i građani BiH nemaju razloga za zabrinutost, tvrde u OHR-u.

U ovoj instituciji podsjećaju da se kao izgovor za ovu i druge planirane ostavke navodi Odluka visokog predstavnika od 19. oktobra.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira naveo je da je "jedini cilj ovih mjera olakšati proces odlučivanja u Vijeću ministara" i da su "izvjesni politički lideri pretjerano reagirali na ove mjere".

"Paradoks je da je ostavku podnio predsjedavajući Vijeća ministara zbog mjera koje imaju za cilj da rad Vijeća ministara, dakle tijela kojim on predsjedava, učine efikasnijim", kazao je danas visoki predstavnik.

On je mišljenja da su našoj zemlji potrebne funkcionalne institucije da bi se mogao ponovo pokrenuti reformski proces.

Vijeće za implementaciju mira jučer je izjavilo da je Odluka o donošenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara u potpunosti u skladu s mandatom visokog predstavnika i Ustavom BiH.

Stoga ova odluka ni na koji način ne podriva poziciju bilo kojeg entiteta ili konstitutivnog naroda, navodi se u saopćenju.

U OHR-u podsjećaju da će Predsjedništvo BiH Špirićevu ostavku razmatrati na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu.