BiH
0

Lajčak: Skupštinska rasprava o zakonima o reformi policije trenutak istine za političke lidere u BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izrazio je nezadovoljstvo atmosferom koja se stvara u vezi s raspravom u državnom parlamentu o zakonima iz oblasti reforme policije, a zbog ponovnih ucjena i javnih poruka koje unaprijed odbijaju demokratsku diskusiju.

Uz ocjenu da neki politički lideri i dalje igraju igru u kojoj niko ne dobija, Lajčak navodi da se time nepotrebno otežava skupštinski proces u koji ulazimo ove sedmnice.

-Ova sedmica kada će se voditi rasprava o reformi policije predstavlja trenutak istine, jer će politički lideri pokazati da li su u stanju ispuniti svoja obećanja da žele voditi zemlju prema evropskim integracijama, izjavio je Lajčak na pres-konferenciji u Sarajevu.

Upozorio je da Brisel i cijela međunarodna zajednica očekuju da vide pozitivne promjene te će pažljivo pratiti ponašanje političkih stranaka i njenih lidera tokom ovog procesa.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podsjetio je da je usvajanje zakona iz oblasti reforme policije prvi prioritet da bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA) te da naša zemlja ne smije propustiti ovu priliku.

Istaknuo je da je trenutna atmosfera u Briselu prema evropskoj aspiraciji BiH pozitivna, ali da se može promijeniti ukoliko se zakoni o reformi policije ne usvoje i tako propusti prilika za potpisivanje SAA u aprilu ili maju.

Međunarodna zajednica traži jasne dokaze da su politički lideri BiH spremni i sposobni voditi zemlju u pozitivnom pravcu prema EU, dodao je Lajčak.

Potpisivanje SAA je jedan od uvjeta koje je utvrdilo Vijeće za implementaciji mira BiH na zasjedanju krajem februara, koji bh. vlasti moraju ispuniti prije zatvaranja OHR-a i njegove tranzicije u Ured specijalnog predstavnika EU. Drugi uvjet je pozitivna ocjena PIC-a o situaciji u BiH.

Osim ova dva uvjeta, Lajčak je podsjetio i na pet ciljeva koje je utvrdio PIC, a koje su institucije BiH već ranije preuzele kao svoje obaveze.

S tim uvezi, on je prošlog petka uputio pismo Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini, entitetskim premijerima i liderima vladajućih stranaka da bi naglasio da se ovi ciljevi i uvjeti koje je usvojio PIC moraju pretvoriti u konkretna djela.

Utvrđeni ciljevi na kojima vlasti trebaju raditi su registracija državne imovine uime institucija BiH putem sporazuma između odgovarajućih nivoa vlasti, sporazum o prijenosu vojne imovine, donošenje odgovarajućih zakonskih akata kojim se uređuje status Distrikta Brčko, usvajanje trajne metodologije za prikupljanje prihoda i zakonsko osnivanje nacionalnog fiskalnog vijeća, te usvajanje nacionalne strategije za pitanja ratnih zločina.

-Samo odlučna akcija otvara put ka potpisivanju SAA, postavlja čvrsto i nepovratno BiH na putu evroatlantskih integracija, te omogućava započinjanje tranzicije s OHR-a na ured specijalnog predstavnika, naglasio je visoki predstavnik.

On je ustvrdio da se ovi ciljevi i uvjeti mogu brzo ostvariti ukoliko bude političke volje među akterima u BiH, a da će do tada OHR nastaviti da djeluje.

Također, Lajčak je još jednom ponovio da namjerne provokacije, kao što su rezolucije, sračunate da izazovu nestabilnost, moraju prestati, te da su prijetnje otcjepljenjem prazna retorika čiji je cilj destabilizacija napretka koji je BiH postigla.

Ponovio je da međunarodna zajednica neće dozvoliti ni priznati bilo kakav jednostran čin kojim se narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH ili kojim se dovodi u pitanje njena ustavna struktura.

Upitan za korištenje bonskih ovlasti, a posebno eventualnih sankcija protiv onih koji krše Dejtonski sporazum, on je kazao da su sankcije zadnje od svih instrumenata, ali i jedan od njih.

Ocijenio je i da stalni pozivi da nameće odluke nisu rješenje i znak su političke nezrelosti.

-Svjestan sam svog mandata, svojih ovlasti i odgovornosti i ne treba niko na to da me podsjeća, istaknuo je Lajčak, dodavši da su politički lideri ti koji trebaju prestati tražiti izgovore i početi raditi svoj posao.