OHR
0

Lajčak se susreo sa Silajdžićem i Čovićem

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák imao je danas u Sarajevu odvojene susrete sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Tokom ovih sastanaka visoki predstavnik je sa sagovornicima razgovarao o realizaciji pet ciljeva i dva uslova koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira, ustavnoj reformi te o evropskoj perspektivi BiH.

“Jasno je da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira neće moći donijeti odluku o zatvaranju OHR-a na predstojećem sastanku, s obzirom da pet ciljeva i dva uslova još uvijek nisu ispunjeni. Ministri vanjskih poslova EU su jasno stavili do znanja da je ispunjenje ciljeva i uslova utvrđenih od strane Vijeća za implementaciju mira od ključnog značaja za proces evropskih integracija, te da BiH ne bi trebala razmatrati mogućnost prijavljivanja za članstvo dok se to ne okonča. To je pitanje kredibiliteta BiH”, izjavio je visoki predstavnik Lajčák.

Važno je da se nastavi dijalog između stranačkih lidera i u okviru institucija o najvažnijim otvorenim pitanjima, s obzirom da ne postoji alternativa domaćim rješenjima, koja moraju biti rezultat kompromisa postignutih u dobroj vjeri. S tim u vezi, taktika ultimatuma je neprihvatljiva kao sredstvo da se postigne kompromis. Ovaj pristup ima podršku Vijeća za implementaciju mira i EU. Vlasti se moraju fokusirati na ono što je moguće realizovati na kratkoročnom planu.

Pozdravljajući politički dogovor o ustavnom amandmanu za Brčko, visoki predstavnik Lajčák pozvao je Parlament da usvoji ovaj amandman prije sastanka Vijeća za implementaciju mira u martu. Lajčák je dodao: “Rješavanje pitanja državne imovine sada mora biti prvi i osnovni prioritet. Od ključne je važnosti da predsjedavajući Špirić pokrene proces izrade popisa državne imovine što je prije moguće. Bez odgovarajućeg popisa ovo pitanje ne može biti riješeno. Paralelno s tim potrebno je također izraditi i usaglasiti nacrt Zakona o državnoj imovini”, istakao je visoki predstavnik.

U vezi sa ustavnom reformom, ponovo je potvrđeno da je evolucija Ustava neophodna za Bosnu i Hercegovinu, ali tom pitanju potrebno je pristupiti veoma pažljivo i uz podršku što većeg broja aktera iz raznih segmenata, uključujući i međunarodnu zajednicu.