BiH
0

Lajčak se susreo i sa Čovićem

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak danas je nastavio s konsultacijima s visokim političkim dužnosnicima u BiH sastavši se s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Lajčak razgovara s liderima stranaka u cilju izgradnje političkog konsenzusa u vezi s strategijom za BiH za jesen, saopćeno je danas iz OHR/EUSR.

Lajčak i Čović podržali su ideju održavanja zajedničkog sastanka lidera šest vladajućih stranka da bi se BiH pripremila za daljnji napredak.

Zadaci koji proizlaze iz SSP-a, kao i uvjeti i ciljevi koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira za tranziciju OHR-a u EUSR, znače da BiH nema vremena za gubljenje.

Razgovarajući o ustavnim promjenama, Lajčak je rekao da je jasno da postoji saglasnost između glavnih učesnika da razgovori trebaju početi nakon oktobarskih izbora.

“Ako se svi slažu da se pitanje ustava ne može dalje odlagati, onda je potrebno načiniti pažljive pripreme”, naglasio je Lajčak.

Konstatirajući da se Federacija BiH nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj i fiskalnoj situaciji, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je izrazio očekivanje da će lideri pristupiti rješavanju postojećih izazova u duhu kompromisa.

On je također pozvao na punu implementaciju Zakona o Javnom RTV servisu Federacije BiH, nakon što je nedavno usvojen.

Lajčak je također je pozvao stranke koje čine vladajuću koaliciju na lokalnom nivou u Stocu da prije kraja augusta pronađu pozitivno rješenje za pitanje škole u Stocu, imajući u vidu da učenici ne smiju biti žrtve političke nemogućnosti da se preuzme odgovornost.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak će sljedeći sastanak održati s predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem, najavljeno je iz OHR/EUSR.