BiH
0

Lajčak se sastao sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Janom Kubišem

FENA
Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak danas se u Bratislavi susreo sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Jánom Kubišem, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik Lajčak i ministar vanjskih poslova Kubiš razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i složili se da je članstvo u Evropskoj uniji ključni strateški cilj Bosne i Hercegovine. Zemlja treba prevazići trenutnu krizu i pozabaviti se ključnim pitanjima koja blokiraju proces integracije u Evropsku uniju.

Slovački ministar vanjskih poslova Kubiš je izrazio nadu da će, tokom narednih dana, lideri BiH ispuniti svoja nedavna obećanja i osigurati da se njihova zemlja pridruži susjedima te omogućiti Evropskoj uniji da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U ponedjeljak, 19. novembra, situacija u Bosni i Hercegovini će biti tema razgovora ministara vanjskih poslova Evropske unije koji će biti održan u Briselu.

Slovački ministar vanjskih poslova informirat će svoje kolege o sastanku s Lajčakom.

On je još jednom istakao punu podršku slovačke vlade nedavnim mjerama visokog predstavnika koje su donesene kako bi se povećala funkcionalnost državnih institucija BiH.

Ministar Kubiš je izrazio snažno protivljenje pokušajima podrivanja funkcionalnosti države BiH koji su protivni Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Tim povodom, Kubiš je pozvao političke lidere iz oba entiteta Bosne i Hercegovine da ispune svoje obaveze i provedu odluke visokog predstavnika, saopćeno je iz OHR-a.